GirlsFuture

Annebel

Wie?

Esther Splinter
Eigenaresse van meubelrestauratie l’Echarde

Welke opleiding heb je gedaan en wat kun je daarmee doen?

Omdat ik na de havo heel graag met mijn handen wilde gaan werken, heb ik een mbo-opleiding gevolgd bij het Hout- en Meubilerings College in Rotterdam. Je kunt daar veel verschillende kanten op: woningstoffering, woninginrichting (onder andere technisch tekenen) en meubelmaken. Je wordt o.a. opgeleid tot antiekrestaurateur, interieurbouwer, standbouwer of interieurstylist. Ik koos voor het restaureren van antiek en liep stage in York (Engeland). Die stageplek was echt een voorbeeld hoe ik zelf als ondernemer aan de slag wilde.

Waar moet je goed in zijn voor dit werk?

Naast dat je creatief moet zijn, is het belangrijk dat je technisch inzicht hebt. Ook is het belangrijk dat je goed bent in rekenen en wiskunde, een beetje handig hebt en het leuk vindt om problemen op te lossen.

Kun je als meisje ook aan de slag als meubelmaker?

Zeker! Vrouwen kiezen vaak voor het ontwerpen en stylen, terwijl mannen vaker in de werkplaats te vinden zijn. Toch kun je als vrouw natuurlijk ook aan de slag met meubels maken, zowel in een bedrijf als als eigen baas. Bij mensen thuis een kast inmeten, ontwerpen en op maat maken.

Wie?

Hans Oomen
Vader van Annebel

Wat vind je van haar opleidingskeuze?

Ik had het niet verwacht, maar vind het hartstikke goed en best stoer! Het is een vak dat je niet zo snel kiest als meisje. Maar na de introductieweken kwam ze al direct heel enthousiast thuis en ze gaat nog steeds met veel liefde en plezier naar school. Haar opa was ook timmerman. Die zou zeker trots op haar zijn geweest.

Waar ben jij trots op?

Als Annebel iets wil, dan gaat ze er ook voor. Toen ze het speelhuis ging slopen wilde ze dat ook echt alleen doen. Ik mocht niet helpen. Ze kan ook zeker haar mannetje staan en zit echt op haar plek bij de bouwopleiding. Zelf ben ik verpleegkundige op de intensive care en toen ze met me meeliep tijdens een snuffelstage kwam Annebel er wel achter dat de zorg niks voor haar is. Heel goed van haar dat ze ergens voor gaat dat wel bij haar past.

Wat denk je dat ze na haar opleiding gaat doen?

Ik vind dat ze vooral moet doen wat ze leuk vindt. Het is jammer dat er nog altijd een vooroordeel is dat de bouw alleen iets is voor jongens. Dat is echt niet meer zo. En Annebel die wil wel, dat is denk ik het belangrijkste.

Wie?

Jacko van Baalen
Docent van Annebel

Hoe zou je Annebel omschrijven?

Annebel is altijd vriendelijk en vrolijk, past goed in de groep en is een slimme meid.

Waar is ze goed in?

Ik vind het een pluspunt dat ze snel van haar fouten leert. Daarnaast werkt ze heel goed samen met de jongens. De praktijkopdrachten pakt ze goed op en voert ze goed uit. Ze doet nu de niveau 2 opleiding, maar ze is slim genoeg om niveau 3 of 4 aan te kunnen. Binnenkort moet ze weer toetsen maken en ik verwacht dat als ze die goed maakt, ze snel kan doorstromen naar niveau 3.

Wat doet ze over 5 jaar?

Ik zie Annebel niet zo snel op de bouwplaats op een steiger werken. Ze kan goed rekenen en is slim genoeg om straks een baan te vinden waarbij ze meer verantwoordelijkheid heeft. Zoals een werkvoorbereider, medewerker in een timmerfabriek of als bouwadviseur bij een handel in bouwmaterialen.

Heb je nog een tip voor haar?

Kijk niet te lang de kat uit de boom, maar maak een plan van waar je naartoe wilt werken. Ga het gesprek aan met degenen die je daarbij kunnen helpen. Als je aangeeft wat je wensen zijn dan kunnen ze misschien wel uitkomen.

1 reactie