GirlsFuture

Esmée, Silke en Angelique, een sterk team!

Deze drie dames laten overduidelijk zien dat een technische job zeker niet alleen door mannen uitgevoerd kan worden. Angelique werkt inmiddels 30 jaar bij ICL-IP en heeft in die tijd ook samengewerkt met mannen. “Ik merk geen verschil of ik met mannen of vrouwen samenwerk.” Esmée vult nog aan: “Deze job moet gewoon bij je passen, dat geldt voor allebei.” 

Wat doen jullie bij ICL-IP? 

Angelique: “Het laboratorium bestaat uit twee afdelingen: Quality Control (QC) en Process and Improvement (P&I). Wij werken alle drie bij P&I waar we ons bezighouden met het analyseren en oplossen van problemen die in de fabriek ontstaan, maar ook met het testen van nieuwe grondstoffen en het ontwikkelen van nieuwe productieprocessen en analysemethoden.” 

Esmée vult aan: “Het is heel afwisselend werk en geen dag is hetzelfde. Omdat ICL-IP een relatief klein bedrijf is, krijgen wij te maken met heel veel verschillende producten en dat houdt het werk ook interessant en uitdagend.” 

“Ook de werkdruk is verschillend”, legt Silke nog uit. “Soms heb je bijna geen tijd om te lunchen, terwijl het op een ander moment rustiger is. Dat zijn de momenten dat je tijd hebt om je te verdiepen in nieuwe producten of grondstoffen. Op die manier blijf je jezelf steeds triggeren en uitdagen.” 

Werken er bij ICL-IP veel vrouwen in technische functies? 

Silke: “Zeker! Onze afdeling bestaat uit drie vrouwen, één shiftleader is een vrouw, maar ook bij de engineers en de logistieke afdeling werken vrouwen.” In de tijd dat Angelique bij ICL-IP werkt is het aantal vrouwen enorm toegenomen. “De kleedkamer is inmiddels wel te klein”, lacht Esmée. 

Op welke manier willen jullie vanuit je functie iets betekenen voor de wereld? 

“Wij willen graag alle afvalstromen recyclen, zodat deze zoveel mogelijk weer gebruikt kunnen worden en afval tot een minimum wordt beperkt,” vertelt Silke. 

“Dit gebeurt onder andere met reststromen die terugkomen van onze klanten,” legt Angelique uit. “Door bepaalde processen toe te passen kunnen we deze opwerken tot onze belangrijkste grondstof broom, of herwaarderen tot nieuwe eindproducten.” 

“Ook gaat vervuild water naar de afdeling Ecologie, waar het water gezuiverd wordt in de waterzuivering ”, vult Esmée nog aan. 

Waarom zou ik later bij ICL-IP moeten komen werken? 

“Je hebt bij de afdeling P&I veel vrijheid, je krijgt echt de kans om dingen uit te proberen en te testen. Je moet niet afwachten, maar zelf met ideeën of initiatieven komen. Dat was voor mij wel even wennen, maar ik merk nu dat het echt iets is wat bij me past”, vertelt een enthousiaste Silke. 

Angelique kan dat zeker beamen en vult nog aan: “De werksfeer is hier ook echt heel fijn. Iedereen kent elkaar en er is altijd tijd voor een praatje.” 

Maar de vrijheid zit hem niet alleen in de directe werkzaamheden uit hun takenpakket, maar is veel breder. “Zo gingen we vorige week tijdens ICL Vrijwilligersdag met ons drieën een dagje meehelpen bij het dierenasiel. En binnenkort geven Silke en ik voorlichting aan kinderen van groep 7 en 8 tijdens de Techniekdag in het Industrieel Museum. Die ruimte krijgen wij ook allemaal”, legt Esmee uit. 

Welke tip hebben jullie voor mij? 

Angelique: “Als je kiest voor een technische opleiding dan ben je gegarandeerd van een baan.” 

Esmée: “Volg je dromen!” 

Silke: “Bekijk goed wat het beste bij jou past.” 

Broom 

Bij ICL-IP wordt vooral gewerkt met de grondstof broom die wordt verwerkt tot allerlei producten als bijvoorbeeld vlamvertragers, desinfecteermiddelen, maar ook als bouwsteen voor medicijnen of zonnebrandcrème. Een belangrijke nieuwe toepassing van broom is in speciale batterijen voor energieopslag, met name voor zonne- en windenergie.

Plaats een reactie