GirlsFuture

Weet jij de link tussen kunstmest en de bubbels in Coca Cola?

Het wordt allebei gemaakt bij Yara. Een fabriek waar niet alleen die kunstmest en bubbels worden gemaakt, maar ook nog andere stoffen die worden verkocht aan fabrieken of ziekenhuizen.

Sanne is chemisch-fysisch analist

GirlsFuture is met Sanne Snoep (18) op bezoek bij Yara. Sanne doet de opleiding chemisch-fysisch analist en is nieuwsgierig naar de praktijk. Ze zit daarvoor bij het laboratorium van Yara op de goede plek. Als eerste trekt ze haar labjas aan en zet een veiligheidsbril op. Want: veiligheid eerst!

Een goed product

Sanne krijgt een rondleiding van Elisa (30). Zij werkt in het laboratorium en ze legt Sanne uit dat ze een paar keer per dag controleert of alle producten die in de fabriek gemaakt worden nog voldoen aan allerlei strenge eisen. “Natuurlijk willen we een zo goed mogelijk product aan de klant verkopen.”

Allemaal apparaten

“Leuk om te zien dat sommige apparaten waar we op school mee oefenen ook gebruikt worden in het laboratorium van Yara.” Ze hebben allemaal ingewikkelde namen, maar met elk apparaat kun je weer andere dingen meten en controleren.

Controleren

Elisa laat de kunstmestkorrels aan Sanne zien: “Ook deze controleer ik elke dag, om te kijken of ze niet te vochtig of te droog zijn.” Als laborante moet je dus nauwkeurig kunnen werken.

Scheikunde op de fabriek

Op het vmbo vond Sanne scheikunde een erg leuk vak. “Daarom heb ik voor deze opleiding gekozen. Erg leuk om te zien wat je er op een fabriek allemaal mee kunt doen.”

Sanne weet het zeker: “ik wil met mijn mbo-diploma straks door naar het hbo.” Als meisje kun je het ver schoppen, omdat steeds meer bedrijven inzien dat meisjes nauwkeuriger werken dan jongens. Juist voor deze baan zijn ze dus heel geschikt!

Plaats een reactie