GirlsFuture

Passie voor gips

Toen Iris Kuijpers (17) op haar dertiende voor het eerst een lijst van gips maakte was ze in één klap verliefd. Daar wilde ze meer van leren! Dus koos ze na het vmbo voor de opleiding Gezelstukadoor bij het TechniekHuis. Inmiddels heeft ze al geleerd hoe ze muren mooi vlak en strak afwerkt. En sinds kort werkt ze ook aan haar passie: lijsten en ornamenten van gips maken.

Passie en geduld

“Met deze opleiding kan ik straks de plafonds van oude huizen renoveren met zelfgemaakte plafondlijsten of ornamenten. Al kiezen mensen voor hun nieuwbouwhuis vaak voor strak en modern of juist voor mooie klassieke pilaren voor een openhaard,” legt Iris uit.

Kwaliteit en vakwerk

Natuurlijk kun je bij de bouwmarkt lijsten van piepschuim kopen, maar dat vind Iris maar niks. Iris gaat voor kwaliteit en vakwerk. “Als je voor zelfgemaakte lijsten kiest, dan weet je zeker dat deze door iemand zijn gemaakt die er met geduld en passie aan heeft gewerkt.”

Enthousiaste dame

In de werkplaats laat Iris ons zien hoe ze met een zelfgemaakte mal vloeibaar gips omtovert in een mooie lijst. “Je bouwt de lijst laagje voor laagje op. De mal heb ik gemaakt van een stukje lood en een paar houten latjes.” De docenten zien ook dat Iris heel enthousiast is en mooi werk aflevert. Daarom mag zij binnenkort samen met een andere leerling van school naar de grote fabrikant van gips: Knauff in Duitsland.

Tip

Wil je meer weten over de opleiding van Iris? Neem dan eens een kijkje op www.techniekhuis.nl.

Plaats een reactie