GirlsFuture
GirlsFuture - neem contact op

Mannen- of vrouwenberoepen bestaan niet

Cocky Booij is directeur van VHTO, een organisatie die zich inzet voor meer meisjes in de techniek. Zij vindt het belangrijk dat meisjes zich realiseren dat ze echt alles kunnen worden. “Mannen- en vrouwenberoepen bestaan niet. Dat idee is ontstaan vanuit een traditioneel beeld van welke beroepen bij mannen passen of juist bij vrouwen. Bovendien veranderen beroepen doordat in de techniek steeds meer vernieuwingen plaatsvinden.”

Zorgrobot

Denk bijvoorbeeld aan alle technische ontwikkelingen in de zorg. Hoe leuk is het om zelf de ontwikkelaar te zijn van deze nieuwe producten, zoals een zorgrobot? Op die manier sta je niet aan het bed van de patiënt, maar zorg je van achter je tekentafel dat je toch bijdraagt aan goede zorg.

Genderscan

Het is belangrijk dat docenten ook meisjes stimuleren om een technische richting te kiezen door hen te laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn met techniek en hoe belangrijk techniek is voor de toekomst van mensen en van de maatschappij. Het is goed als ook de docenten onbevooroordeeld kijken naar de talenten van meisjes en niet gelijk denken dat techniek niks voor meisjes is. Binnenkort start VHTO met de ‘genderscan’. Samen met scholen en het middelbaar en hoger beroepsonderwijs bekijkt VHTO hoe zij meisjes laten zien hoe aantrekkelijk een toekomst in bèta/techniek is.

Een team van vrouwen en mannen presteert beter

Want scholen zien gelukkig steeds vaker dat meisjes juist heel geschikt zijn voor deze opleidingen. Bovendien is de vraag naar meisjes met een technische achtergrond steeds groter. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een team dat is samengesteld uit zowel mannen als vrouwen tot betere resultaten komt. Met meer mannen en vrouwen op de werkvloer gaat de kwaliteit van het product dus omhoog.

Een nieuwe wereld

Wil jij als meisje graag een bijdrage leveren aan de maatschappij of aan de wereld? “Denk dan ook eens aan een technische opleiding. Techniek is het centrum van alle innovaties die plaatsvinden. Dat is een hele spannende nieuwe wereld, waar ook meisjes deel van uitmaken.”

Tip voor scholen

Laat vooral zien hoe leuk en divers een technische studie is. Dit kan door tijdens de open dagen niet alleen jongens, maar ook meisjes te laten vertellen waarom ze juist voor een technische studie hebben gekozen.

Tip voor meisjes

Vind je het leuk om wat meer over een technische opleiding of beroep te ontdekken? Op de site www.ditdoeik.nl kun je verhalen lezen van meisjes en vrouwen die voor een technische opleiding en beroep hebben gekozen.

Plaats een reactie