GirlsFuture

Groene kansen en uitdagingen met biochemie

In grote delen van Zuid-Amerika, Afrika en Azië maken mensen al duizenden jaren voorwerpen van palmbladeren, zoals bakjes, schalen en borden. De eigenschappen van dit natuurproduct zijn uniek door de speciale combinatie van vezels en biochemische suikerverbindingen. Sinds vijf jaar laat HemCell het daarom lokaal inzamelen, vermaalt de bladeren tot korrels, mengt het met polymelkzuur (uit mais of suikerriet) en transformeert het tot een 100% biologisch afbreekbaar biopolymeer. Met een spuitgietmachine worden er vervolgens lunchboxen, bestek, borden, maar ook koffiecups van gemaakt.

Van bord tot bodemverbeteraar

HemCell is het enige bedrijf ter wereld dat op deze relatief eenvoudige wijze een 100% biologisch afbreekbaar product maakt. Dit is zo bijzonder, omdat zelfs biobased goedgekeurde materialen vaak nog minstens 20% restafval bevatten. Dit wordt vervolgens industrieel gecomposteerd bij hoge temperaturen, waarna het restafval samen met microplastics in ons milieu belandt en negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van mens en dier. De producten van HemCell echter kun je na gebruik gewoon in je tuin gooien, waar het binnen een half jaar uit elkaar valt en gelijk een goede bodemverbeteraar is. Recyclen op z’n best!

Vooral doen en proberen

Als wij vragen hoe directeur én bedenker Nico Osse op het idee kwam, legt hij uit dat het vooral een kwestie was van doen en proberen. Nadat hij jarenlang plastic verpakkingen had gemaakt, kwam er steeds meer vraag naar groene alternatieven en maakte hij als eerste een groene SIM kaart. Maar hij ontdekte ook dat het materiaal stikstof bindt. En dat tijdens het composteren een mooie bacteriecultuur ontstaat die voor een enorme stankreductie in kippenstallen zorgt. Kippen hebben bovendien geen antibiotica meer nodig, groeien beter en leggen wel 30-40% meer eieren. Boeren kunnen er dus ook veel baat bij hebben.

Maak recyclen simpel!

HemCell wil studenten graag meegeven dat biochemie niet alleen in de toekomst belangrijk is, maar ook vandaag de dag al volop uitdagingen en kansen biedt. Na je opleiding kun je aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe materialen en kunststoffen. Wil je deze goed kunnen recyclen? Dan is het belangrijk dat je hierbij de grondstof zo zuiver mogelijk houdt. Momenteel bestaan nog teveel plastic producten uit meerdere materialen, waardoor het recyclen vaak onmogelijk wordt. Kies daarom voor mono materialen en 100% biologisch afbreekbare producten. Zo kan ook jij bijdragen aan een wereld waarin recyclen simpel wordt en blijft.

Wil je meer weten over dit interessante bedrijf? Neem dan eens een kijkje op www.hemcell.com.

Plaats een reactie