GirlsFuture

Ernesta is Troubleshooter!

Als 18-jarige vertrok Ernesta Arminaite (22) vanuit Litouwen naar Vlissingen om aan de HZ de opleiding Chemie te gaan volgen. Ze koos voor de richting Life Sciences, maar tijdens een stage werd haar interesse voor de technische kant van de chemie gewekt. Toen ze afgelopen juli haar diploma behaalde, aarzelde ze dan ook geen moment en solliciteerde bij ICL-IP in Terneuzen waar ze nu aan het werk is als troubleshooter.

Maar wat doet een troubleshooter?

“Als troubleshooter los ik problemen op”, legt Ernesta uit. “Als er een chemisch probleem is in de fabriek, krijgen wij een sample van het product en zoeken uit wat het probleem veroorzaakt. Zit er misschien teveel ijzer in, en zo ja, hoe lossen we dat op?” Zo te horen is het een heel afwisselende baan. “Dat is het zeker”, beaamt Ernesta. “Geen dag is hetzelfde. Naast het oplossen van problemen, ben ik ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten.”

Echt aan de slag

“Wat ik zo leuk vind aan mijn werk is dat ik nog steeds nieuwe dingen leer. Op school deed ik vooral onderzoek in het laboratorium. Nu ga ik ook echt met de resultaten aan de slag en door goed samen te werken met mijn collega’s uit de fabriek zorgen we ervoor dat het product uiteindelijk ook wordt gemaakt.” Voorlopig is Ernesta dus nog niet klaar met leren.

Buitenland

Ernesta wilde altijd al naar het buitenland en ze heeft zeker geen spijt van haar keuze. “Ik woon graag in Vlissingen, dichtbij de zee. Op school was bovendien alles in het Engels, en hier bij ICL-IP is iedereen ook erg aardig en helpt mij als het nodig is. Het is een klein bedrijf en ik kan iedereen gewoon aanspreken, zelfs de directeur. In Litouwen staat de baas veel meer op een voetstuk.”

Wat doet ICL-IP?

Bij ICL-IP wordt vooral gewerkt met de grondstof broom, die wordt verwerkt tot allerlei producten die uiteindelijk terechtkomen in bijvoorbeeld brandvertragers (onder meer in meubels, autodashboards en elektronica), desinfecteermiddelen (in koelwater en zwembaden), maar ook als bouwsteen voor medicijnen of zonnebrandcrème. Een belangrijke nieuwe toepassing van broom is in speciale batterijen voor energieopslag (met name voor zonne- en windenergie), waar ICL-IP zich de laatste jaren steeds meer in heeft gespecialiseerd.

Zou je graag eens een dagje meelopen met Ernesta?

Neem dan contact op met ICL-IP via hun website.

Vereisten

Vereiste vooropleiding Chemie: NT, NG. Je wordt ook toegelaten met mbo niveau 4 diploma, behalve met Handel & ondernemerschap of Economie & administratie – geldt voor alle opleidingen techniek & water.

Plaats een reactie