GirlsFuture

De wereld als werkplek

Na de havo was het voor Femke Tiegelaar (21) even zoeken voordat ze ontdekte dat de opleiding Civiele Techniek precies bij haar past. Met haar interesse in wiskunde, bouwkunde, aardrijkskunde en water komt bij deze opleiding alles samen.

Stage in Nieuw-Zeeland

“Civiele Techniek is veel meer dan alleen maar wegen aanleggen,” legt Femke uit. “Alles wat je om je heen ziet, behalve de gebouwen, is civiel. Dus wegen, treinstations, vliegvelden, watersystemen, etc.” Als surfer vindt Femke vooral de zee interessant, maar ook het effect van aardbevingen op gebouwen en mensen. “Tijdens mijn stage in Nieuw-Zeeland kreeg ik de kans om veel grondonderzoek te doen en gaf daarmee funderingsadviezen. Ik ben iemand die graag iets doet en wil zien dat hetgeen ik doe ook echt verschil maakt voor mensen.”

Robots en drones

Ook in dit vak staan de ontwikkelingen niet stil. Femke legt uit: “Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van robots en drones. Duikers worden soms al vervangen door robots die onder water een fundering onderzoeken. En drones helpen bij grondonderzoek of de inspectie van hoge bruggen. Het is zeker interessant om die ontwikkelingen te volgen.”

Toffe surfspot

Met deze opleiding kun je over heel de wereld aan de slag. Bijvoorbeeld in Bangladesh helpen bij het aanleggen van dijken, maar ook in Europa is er werk genoeg. “Ik zag laatst dat ze in Albanië een kunstmatig rif hebben aangelegd, waardoor extra hoge golven ontstaan. Dit is nu een toffe surfspot die toeristen aantrekt”, vertelt Femke enthousiast.

Brede opleiding

Femke weet nog niet precies waar ze na haar opleiding wil werken. “Omdat de opleiding zo breed is, kun je echt alle kanten op. Zo ga ik binnenkort in Tilburg een half jaar lessen volgen over global development issues. Tijdens deze lessen houden we ons bezig met ontwikkelingsvraagstukken. Hoe kun je drinkwater verzorgen in arme landen of boeren helpen bij de irrigatie van hun land?”

Tip!

Als tip wil Femke meiden graag meegeven: “Als je interesse hebt in deze opleiding, meld je dan zeker aan voor de meeloopdagen zodat je een goede indruk krijgt van wat de opleiding inhoudt. En die jongens.. die vallen heel erg mee en zijn juist heel chill. Ik vond het best eng om deze stap te zetten, maar heb absoluut geen spijt van mijn keuze.”

Plaats een reactie