GirlsFuture

Zoet water is hot

In de lente van 2017 viel er bijna geen regen en was het extreem droog. Ondanks het vele water dat onze provincie omringt, was Zeeland toch het droogste plekje van heel Nederland. Niet alleen bij de boeren, maar ook bij het waterschap Scheldestromen gingen de alarmbellen rinkelen. Omdat Zeeland geen rivieren of meren heeft, zijn Zeeuwen voor hun zoete water afhankelijk van de regen die valt. Maar nu het steeds vaker extreem droog en nat is, hebben we in Zeeland een probleem. Hoe lossen we dat op?

Mooie uitdaging

Marjan Sommeijer werkt als beleidsmedewerkster zoet water bij het waterschap Scheldestromen en werkt hard mee aan een oplossing. “Het Waterschap heeft als doel de zoetwatervoorraad te behouden en waar nodig te vergroten. Het is mijn uitdaging om met nieuwe technieken te zorgen dat het zoetwaterprobleem wordt opgelost.”

Praktijkgerichte opleiding

Melanie Sinke (18) zit in het tweede jaar van de opleiding Watermanagement aan de HZ. “Ik had nog niet over het zoetwaterprobleem gehoord, maar het is erg interessant. Zelf bedenk ik met allerlei technieken ook graag oplossingen voor problemen rondom water. Zo heb ik met mijn medestudenten voor Dow Chemical bekeken hoe ze hun afvalwater nog efficiënter kunnen hergebruiken. Maar ook zijn we een week in Litouwen geweest om de waterkwaliteit van een lagune te analyseren.” Op school werken de studenten dus met vragen vanuit het bedrijfsleven, wat de opleiding heel praktijkgericht maakt.

Zoet water in de opslag

Marjan werkt met een heleboel andere partijen aan een oplossing voor het zoetwatertekort. “In de winter valt er vaak juist teveel regen en dat voeren we dan af naar zee. Dat is zonde! We zijn gaan kijken hoe we het zoete water in de bodem kunnen opslaan, zodat we het kunnen gebruiken wanneer het te droog is.”

Marinebioloog

Melanie is onder de indruk van Marjans verhaal, maar laat haar droom om marinebioloog te worden zeker nog niet varen. “Zeeland is ook als marinebioloog een interessant gebied. Het leuke van de opleiding is dat deze zo breed is. Tijdens mijn stages en minor ga ik ontdekken welke richting ik uiteindelijk echt op ga. Zo ga ik volgend jaar stage lopen op Curaçao of in Australië om daar de riffen te onderzoeken. Dan komt mijn duikdiploma zeker van pas!”

Hoe werkt dat dan?

In Zeeland hebben ze overal te maken met zout grondwater. Op sommige plekken is dat tientallen meters diep, op andere kom je het zout al op 1 meter onder het maaiveld tegen. Zoet water drijft op zout water. Daardoor zijn er op veel plekken grote zoetwaterbellen onder de grond. Het waterschap test momenteel twee verschillende technieken waarmee je het zoete water dat in de winter valt kunt afvoeren naar deze zoetwaterbellen. De technieken blijken allebei succesvol. Bij één van deze technieken gebruiken we de bestaande drainagebuizen die normaal gesproken het te veel aan water op het land wegvoeren naar sloten of de zee. Via deze buizen pompen we het te veel aan zoet water nou juist de grond in. De boer kan dit zoete water later zelf weer oppompen en hiermee zijn land besproeien. Een soort voorraadkast voor zoet water dus!

Plaats een reactie