GirlsFuture

Zelf doen is veel leuker

Elke vrijdagmiddag gaat groep 8 van de Jan van Schengenschool in Heinkenszand aan de slag met techniek. Onder leiding van opa’s, oma’s, ouders en de juffen van groep 8 maken ze kennis met allerlei technieken. Elke week kunnen ze iets anders kiezen. GirlsFuture nam eens een kijkje en vroeg de meiden wat ze zo leuk vinden aan techniek.

Stoommachine

Opa Wim heeft een stoommachine mee naar school genomen en legt de meiden uit hoe deze werkt. Van hem mogen veel meer meisjes voor techniek kiezen. Femke vindt het leuk dat ze nu zelf de stoommachine kan laten draaien. “Als de juf het voor heel de klas laat zien onthoud je het minder goed. En door het zelf te doen is het ook nog eens veel leuker.”

3D-printer

Aiden heeft vandaag gekozen voor de 3D-printer. Hiervoor maakt ze eerst een ontwerp op de computer. En uiteindelijk rolt er een leuk vaderdagcadeau uit de printer. “Ik vind het erg leuk om op de computer iets te ontwerpen.”

Fotoplankje

Amy wil binnenhuisarchitecte worden. Daarom vindt ze het leuk om met hout een decoratief fotoplankje te maken. “Ik wil later bij een grote meubelzaak werken en daar in de showroom alle kamers inrichten.”

Acht kleinkinderen

Opa Gerard heeft acht kleinkinderen hier op school. Maar dat is niet de enige reden dat hij helpt op school: “Ik vind het leuk om de meisjes kennis te laten maken met techniek.” Daar is Escha heel blij om.. “Het is leuk om iets voor de eerste keer te maken en ik kan het nog mee naar huis nemen ook.”

Spelenderwijs

Moeder Nancy ziet dat de meisjes door de technieklessen spelenderwijs van alles leren. Anouk: “Door het maken van een caleidoscoop leer ik nu wat een optische illusie is.” En Mirthe vindt het juist leuk om dingen te leren maken. Anouk zegt: “Ik doe dat nu al vaak met mijn opa. Laatst heb ik zelf stelten gemaakt.”

Vanaf groep 1 al techniekles

Juf Cora en juf Yvette leggen uit dat de technieklessen al vanaf groep 1 worden gegeven. Ze vinden dat de kracht van deze lessen vooral zit in de kleine groepjes waarin gewerkt wordt. “Op die manier worden de leerlingen zelfstandiger en zijn enthousiaster en meer gemotiveerd om nieuwe dingen te leren.”

Plaats een reactie