GirlsFuture

Zeilmeisje wordt kapitein

Caya Korzuize (18) houdt van water. Al vanaf haar eerste zeilles weet ze dat ze later ‘iets’ op het water wil doen. Dus kiest ze na het vmbo voor de opleiding Maritiem Officier alle Schepen. “Een baan op het land van negen tot vijf lijkt mij maar saai!”

Een snelweg oversteken

In Vlissingen stapt Caya voor GirlsFuture aan boord van de Westerschelde Ferry. Op de brug, de cockpit van het schip, maakt Caya kennis met de bemanning. Deze bestaat uit de kapitein, stuurman, machinist en matroos. “Wij zijn het middelpunt van het schip,” legt de kapitein uit. “Vanaf de brug houden we alles in de gaten. Op de Westerschelde varen heel veel schepen en soms lijkt het net of we een snelweg moeten oversteken.”

Oefenen op de simulator

Tijdens haar opleiding leert Caya hoe de motor werkt, zodat ze later als machinist kan werken, maar ook hoe ze als kapitein het schip moet besturen. “Op school krijgen we les op een simulator, dat lijkt net op een echt schip. Dat is heel leuk om te doen, al maakt de docent het ons soms moeilijk door opeens de stroming te veranderen. Of we zien opeens niks meer door de dichte mist.”

Goed vooruit kijken

Dan mag Caya nog even op de stoel van de kapitein zitten. Met 12 knopen, ongeveer 20 kilometer per uur, vaart ze van Breskens terug naar Vlissingen. “Vooral goed vooruit blijven kijken, je kunt met een schip niet zo snel uitwijken,” legt de kapitein uit.

Met een grote glimlach staat Caya even later weer met twee voeten op de wal. “Dat was hartstikke leuk en ik kan niet wachten tot ik tijdens mijn stage echt kan gaan varen.”

Tip

Wil je meer weten over de opleiding van Caya? Neem dan eens een kijkje op www.scalda.nl bij de opleidingen Scheepvaart.

1 reactie

  • Leuk Caya, dat komt vast en zeker door de klompzeilboot die je 7 jaar geleden bij mij gemaakt hebt.

    Veel plezier tijdens je stage!

    Groet meester René