GirlsFuture

Word jij de nieuwe collega van Daphne en Nada?

De ene dag is het pizza, melk en eieren, de volgende dag een grote verse zalm, peperdure cognac en een berg broccoli. Daphne Suurmond (21) en Nada Krügman (19) zijn elke dag met voedsel bezig. En nee, ze werken niet als kok in een restaurant. Daphne en Nada zorgen er juist voor dat de kok met veilig en gezond eten aan de slag kan.

Leuke praktische opleiding

Daphne en Nada werken bij Eurofins, een groot laboratorium in Graauw waar zij met meer dan 130 collega’s dagelijks honderden monsters verwerken. Nada volgde de opleiding Chemisch-Fysisch Analist en liep eerst stage bij het bedrijf. “Ik wilde eerst kapster worden, maar mijn biologielerares gaf me het zetje om voor chemie te kiezen. Ik liep een dagje mee bij de opleiding en was gelijk helemaal verkocht,” vertelt Nada enthousiast. Ook Daphne volgde de opleiding. “Het is een praktische opleiding en je bent lekker heel de dag bezig met monsters en proefjes. Het is wel belangrijk dat je het leuk vindt om netjes en nauwkeurig te werken.”

Nog niet uitgeleerd

De tijdsdruk is vaak wel groot in het lab. “De groothandel brengt hier elke dag monsters die wij moeten onderzoeken. Pas na onderzoek en goedkeuring kunnen de producten verkocht worden aan de supermarkten. Omdat het om verse producten gaat, mag dat allemaal dus niet te lang duren,” legt Nada uit. Het leukste aan haar werk vindt Daphne de variatie. “Elke dag is weer anders. Bovendien heb je binnen het bedrijf veel mogelijkheden om door te groeien. Ik ben hier nog lang niet uitgeleerd.”

Af en toe iets proeven?

“Nou dat is niet aan te raden”, lacht Daphne. “Vooral niet omdat de producten nog niet zijn getest. Maar ook testen we veel producten pas als de houdbaarheidsdatum al is verstreken. Dat risico wil je zeker niet lopen.” 

Zeker niet saai

Tijdens het werk wordt er genoeg gelachen vertelt Nada. “Het is hier heel gemoedelijk en je kunt alles tegen elkaar zeggen. Omdat we heel netjes en nauwkeurig moeten werken wil dat dus niet zeggen dat het hier ook saai is. Er werken genoeg jonge mensen en we maken grapjes en zingen met liedjes mee.”

Eurofins

Eurofins is een verzamelnaam voor zo’n 800 laboratoriums over de hele wereld. Jaarlijks voeren zij samen meer dan 400 miljoen analyses uit, waarbij voedsel en dranken worden getest op schadelijke stoffen. Van de producten uit de supermarkt, het diner in een restaurant tot zelfs het water uit de kraan op je werk. De locatie Graauw is uniek omdat zij, naast de zelf uitgevoerde analyses op o.a. dioxines, pesticiden, metalen en MOSH MOAH, middels het brede Eurofins netwerk een compleet portfolio kan aanbieden aan de klant. De locatie telt momenteel 130 medewerkers, groeit nog steeds en zoekt nieuwe collega’s, op zowel mbo-, hbo- als wo-niveau.

Plaats een reactie