GirlsFuture

Wil jij ook aan de slag in het buitenland? Laat je inspireren!

Katrien Neirinckx en Jeanine Platteeuw werken allebei voor Dow Chemical. Twee technische dames die inmiddels al jaren in het buitenland werken. Zou jij ook graag in het buitenland aan de slag gaan? En ben je nieuwsgierig hoe Katrien en Jeanine dit hebben bereikt of wat hen daarbij heeft geholpen? Lees dan snel verder en laat je inspireren!

Welke opleiding(en) heb je gedaan?

Katrien

• HLO: Analytische Chemie

• HTS Chemie

• MBA: Master of Business Administration

Jeanine

TU Chemische Technologie

Waar ben je nu werkzaam en wat doe je daar?

Katrien | Ik heb altijd voor Dow Chemical gewerkt en sinds twee jaar werk ik bij Dow Midland Michigan in de Verenigde Staten. Ik ben verantwoordelijk voor alle Dow inkoopsystemen en inkooptools. Door de snelle veranderingen in de digitale wereld is het een erg dynamische baan.

Jeanine | Sinds ik ben afgestudeerd aan de TU Twente heb ik ook altijd voor Dow gewerkt. Momenteel werk ik in Zwitserland bij de afdeling Environment, Health & Safety (EH&S) en zorg ervoor dat Dow zich houdt aan de wet- en regelgeving van de overheid. Maar ook aan de strenge regels die Dow zelf stelt aan de producten die we verwerken, maken en verkopen.

Hoe heb je dit bereikt?

Katrien | Sta open voor verandering en blijf leergierig. Na mijn Hogere Laboratorium opleiding, volgde ik nog een Hogere Chemie opleiding. Eenmaal als engineer bij Dow aan het werk, vroegen ze of ik interesse had in de opleiding Master of Business Administration. Die kans heb ik gepakt en op die manier kwam ik bij de inkoop terecht.

Jeanine | Ik sta altijd open om verder te leren. Anderen zien dit ook, waardoor ik word gevraagd om mijn vaardigheden ook in andere rollen toe te passen. Daarnaast besteed ik aandacht aan mijn contacten binnen Dow, zodat mijn collega’s en ik elkaar weten te vinden als we vragen hebben of juist hulp kunnen bieden.

Wat of wie heeft jou geholpen?

Katrien | Mijn vader. Op school was al snel duidelijk dat ik erg goed was in wiskunde en wetenschappen. Mijn vader stimuleerde me al vroeg om te kiezen voor een sterk wetenschappelijke richting. Maar ook mijn docenten scheikunde en fysica inspireerden me en daagden me uit met moeilijke opdrachten.

Jeanine | Op school was ik zowel goed in talen als in de technische vakken. Mijn leraren hebben me gestimuleerd om de richting van techniek op te gaan. Met mijn ouders heb ik vervolgens bekeken wat het beste bij me paste. Daarna lieten ze me vrij om mijn definitieve studiekeuze te maken.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt?

Katrien | Het geeft een ongelooflijk gevoel om zo dicht betrokken te zijn bij de bouw van een nieuwe fabriek. De totale opbouw is spannend en als dan uiteindelijk het eerste product uit de fabriek rolt… daar doe je het voor!

Jeanine | In de 30 jaar bij Dow heb ik veel leuke dingen meegemaakt en mooie ervaringen opgedaan. Ik vond het erg leuk om naar het buitenland te kunnen gaan en mijn talenkennis te gebruiken voor mijn technische werk. Maar het allerleukst vind ik dat Dow je heel snel veel verantwoordelijkheid geeft.

Heb je nog in andere landen gewerkt of gewoond?

Katrien | Ik heb voor mijn werk voor grote projecten gewerkt in China, Thailand, Dubai en Italië. Ik vind het erg verrijkend om te werken en wonen in een ander land. Het is belangrijk dat je je verdiept in de cultuur, want werken en onderhandelen in andere culturen gaat vaak anders dan we hier in het Westen gewend zijn.

Jeanine | In mijn beginjaren reisde ik voor mijn werk vaak naar Frankrijk en Duitsland. Na acht jaar kreeg ik een mooie baan in Zwitserland aangeboden en sindsdien heb ik ook nog in Texas en Koeweit gewoond en gewerkt. Verder ben ik voor diverse projecten ook nog regelmatig in Zuid-Amerika en Singapore.

Welke tip heb je voor de doelgroep als het gaat om beroepskeuze?

Katrien | Volg je hart en passie. Een wetenschappelijke of technische opleiding leert je om analytisch en tegelijk creatief te denken. Dat kun je in heel veel banen gebruiken. Op die manier kun je op veel vlakken meehelpen aan de verbetering van de wereld.

Jeanine | Ga iets leren wat je leuk vindt en kies daarna een baan die je leuk lijkt bij een bedrijf dat qua sfeer bij jou past. Heb dan vertrouwen in de mensen voor wie je werkt. Zij zien waar jij goed in bent en waar je goed past. Geef aan wat je wilt, maar plan niet al te veel.

Plaats een reactie