GirlsFuture

Water, zon en passie

Als de 11-jarige Hasmik Zakarjan (32) als vluchtelinge uit Armenië naar Nederland komt, kan ze absoluut niet bedenken dat ze in 2017 en 2018 aan de zonnebootrace in Monaco zal meedoen. Het duurt negen jaar voordat het gezin een verblijfsvergunning krijgt. Een moeilijke en onzekere tijd die er ook voor zorgt dat Hasmik op school onder haar kunnen presteert. Ze kiest uiteindelijk voor een opleiding boekhouden op niveau 2 en werkt zes jaar in de horeca.

Een tweede kans

“Tijdens mijn werk ontdekte ik dat ik techniek heel leuk vind,” vertelt Hasmik. “Ook leerde ik steeds meer voor mezelf opkomen en de wens om een hbo-opleiding te gaan volgen werd steeds groter.” Na een aantal cursussen slaagt Hasmik voor de toelatingstoets voor het hbo en schrijft zich in 2014 in voor de opleiding Engineering bij de HZ. “Ik ben heel blij dat ik deze kans heb genomen en ben gaan doen waar ik goed in ben,” zegt Hasmik trots.

Op naar Monaco!

Hasmik heeft een mooie tijd op de HZ, waarbij de zonneboot een belangrijke rol speelt. Begin 2017 gaat ze met nog zo’n 20 studenten van de HZ aan de slag om de zonneboot, waar al jaren niks meer mee gedaan is, aan de praat te krijgen. “We waren gelijk enthousiast! Ons doel was om zo snel mogelijk een wedstrijd te varen. Iedereen dacht dat het niet kon, maar we zochten sponsoren, gingen hard aan het werk en in het voorjaar deden we mee aan de zonnebootrace in Monaco,” vertelt Hasmik. “Aan deze internationale wedstrijd doen jaarlijks zeker 25 teams mee. Het is keihard werken, maar we hadden ook veel plezier. Buiten de race om zijn alle teams vrienden en als het nodig is help je elkaar.”

Spannende race

Door vette pech varen Hasmik en haar team de race niet uit, maar in 2018 doen ze een nieuwe poging. Met een nieuwe motor en aandrijving en na een aantal wedstrijden in Nederland, stapt het team weer in de auto richting Monaco. “Het was heel spannend,” vertelt Hasmik. “Het waaide heel hard en ik zag steeds vaker de voorpunt van de boot onder water gaan. Water stroomde in de boot en net toen ik hulp wilde inroepen stopte de communicatie… Lang verhaal kort: net als veel andere deelnemers werd ik met de zonneboot naar de wal gesleept. Onze race was helaas ten einde!”

Passie overwint

Ondanks dat het team in Monaco geen races wint, gaan ze wel met de sportiviteitsprijs naar huis. “Met een aantal teamleden boden we aan om andere teams te helpen, desnoods met onderdelen uit onze kapotte boot,” vertelt Hasmik. “In 2018 mocht ik daarom meevaren in de promoboot van de organisatie. Dat was een hele leuke ervaring. De passie voor de zonneboot heeft sowieso elke keer gewonnen!”

Junior maintenance engineer

In juli 2019 heeft Hasmik haar felbegeerde diploma in handen. Ze studeert af op megatronica. Dit is een combinatie van mechanica, electronica en software. Hier kun je nog veel kanten mee op. “Geïnspireerd door de zonneboot, wilde ik iets met water doen. Ik werk nu als junior maintenance engineer bij Volker Infra. Ik hou me vooral bezig met het maken van rapportages over storingen aan bruggen en sluizen,” vertelt Hasmik. “Maar de liefde voor de zonneboot blijft!”

Ook na haar opleiding nog actief

Omdat Hasmik fulltime aan het werk is heeft ze nog maar weinig tijd om aan de zonneboot te werken. Het lukt het team om een race in Nederland te varen, maar Monaco moeten ze laten schieten. “Dat vind ik echt jammer, want ik kan de zonneboot nog niet loslaten. Na mijn werk ging ik vaak langs om te helpen, maar ik had graag meer gedaan,” verzucht Hasmik. “Goed nieuws is dat ze de zonneboot waarschijnlijk willen opnemen in de opleiding, zodat er hopelijk ook budget en docenten beschikbaar komen,” zegt een enthousiaste Hasmik.

Goed voor mijn netwerk

Hasmik heeft veel geleerd in de jaren dat ze met haar team werkt aan de zonneboot. “Ik schrik niet meer zo snel als iets niet gelijk goed gaat. Bovendien was het heel goed voor mijn netwerk. Veel bedrijven kennen me inmiddels. Ze hebben gezien dat ik niet snel opgeef en gedreven ben. Maar ook dat ik doorzettingsvermogen heb en heel enthousiast ben,” vertelt een stralende Hasmik.

Studenten gezocht!

Graag zou Hasmik met andere enthousiastelingen een nieuw team opstarten, zodat ze in 2021 weer mee kunnen doen aan races, zowel in Nederland als Monaco. “Ik wil die wereld niet loslaten. Maar het is best een uitdaging en ze zijn altijd op zoek naar enthousiaste studenten,” zegt Hasmik. Dus lijkt het je wat, laat het ons weten!

Tip

Wil je meer weten over de opleiding van Hasmik of over de zonneboot? Neem dan eens een kijkje op www.hz.nl bij de opleiding Engineering of kijk op www.hzsolarteam.nl.

Plaats een reactie