GirlsFuture

Waarom bouwkunde? Vijf meiden aan het woord

Wie?

Zahra Araftpoor (21) [rechts op de foto]

Heb je een tip voor meiden die nog moeten kiezen?

Bouwkunde is heel breed, je kunt echt alle kanten op. Het is niet per se zwaar werk, maar meer werken met je hoofd. Het is dus geen mannenbaan, want elk meisje kan het. Als je ruimtelijk inzicht hebt, creatief bent en goed bent in wiskunde, dan kun jij het ook!

Waarom bouwkunde?

In groep 4 van de basisschool kwam een architect wat over zijn beroep vertellen. Ik mocht daarna met eierdozen en foam mijn eigen huis bouwen. Ik was gelijk verkocht en wilde vanaf dat moment architect worden en dat is niet meer veranderd. Met deze opleiding kan ik nog geen architect worden, maar het is mijn plan om straks met mijn diploma naar de universiteit in Gent te gaan voor de studie architectuur.

Wat is zo leuk aan de opleiding?

In de eerste week ontwierp ik gelijk al een aanbouw voor mijn eigen huis en maakte er vervolgens een maquette van. Dat was heel leuk en praktisch om te doen. Die opdracht was tijdens de zogenaamde proeverij: tijdens het eerste semester behandelt de docent elke week een beroep dat te maken heeft met bouwkunde. Zoals architect, constructeur, adviseur duurzaamheid, aannemer, uitvoerder, etc. Op die manier kreeg ik al gelijk een indruk van alle mogelijkheden die ik heb met deze opleiding.

Wat is jouw droombaan?

Ik zou graag mijn eigen architectenbureau beginnen. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen, of je nu arm of rijk bent, een plek heeft waar hij of zij zich thuis kan voelen. Als architect wil ik graag bijdragen aan een fijne woonplek voor iedereen. Huizen ontwerpen waar ik trots op kan zijn en waar ik anderen ook blij mee maak.

Wie?

Shagana Vadivel (18) [midden op de foto]

Wat is jouw droombaan?

Ik wil heel graag architect worden. Op die manier kan ik mensen helpen en echt iets bijdragen door bijvoorbeeld huizen te ontwerpen voor mensen in ontwikkelingslanden. Het lijkt mij ook heel leuk om het beroep van architect te combineren met dat van constructeur. Op die manier ben ik niet alleen bezig met ontwerpen, maar ook met het omzetten van mijn eigen ontwerp in een compleet bouwplan.

Wat is zo leuk aan deze school?

Het is een persoonlijke school en ik heb veel contact met andere studenten. Zowel met mensen uit mijn eigen leerjaar, maar ook met de ouderejaars. In mijn klas zitten daarnaast ook studenten met een afgeronde mbo-bouwopleiding. Van hen leer ik ook veel, omdat zij al praktijkervaring hebben opgedaan tijdens hun stages.

Waarom deze opleiding?

Al vroeg op de basisschool wist ik al dat ik architect wilde worden. Het leuke is dat het niet alleen een creatief, maar ook een technisch beroep is. Als kind, maar ook nu nog, speelde ik vaak de Sims en Minecraft. Dat heeft mij echt geholpen bij mijn keuze voor deze opleiding. Na deze opleiding kun je bovendien heel veel verschillende kanten op. Mijn plan is om na het behalen van mijn diploma naar de universiteit te gaan voor de studie architectuur.

Heb je een tip voor meiden die nog moeten kiezen?

Bezoek de open dagen bij diverse scholen, maar ga vooral ook een dag meelopen. Dan ontdek je nog beter hoe leuk bouwkunde is en wat het écht inhoudt.

Wie?

Plonie Otte (19) [tweede van links op de foto]

Waarom bouwkunde?

Tijdens mijn mbo-opleiding en later in mijn werk als onderwijsassistent kon ik mijn creativiteit niet echt kwijt. In mijn vrije tijd was ik wel altijd creatief bezig met huizen bouwen. Of het nu was met Lego-blokjes of op de computer via het programma Floorplanner (www.floorplanner.com). Mijn broer is staaltekenaar en met hem keek ik ook wel eens mee. Hij staat ook echt achter mijn keuze en we hebben dezelfde instelling: ‘Ga het als een uitdaging aan. Je kunt niks fout doen, maar juist overal van leren.’

Welke talenten zet je in?

Mijn creativiteit en oplossingsgericht denken. Maar ook ben ik sociaal en stap makkelijk op mensen af. Dat is ook belangrijk, omdat je tijdens je werk vaak contact hebt met veel verschillende mensen.

Wat is je droombaan?

Ik zou heel graag bij een architectenbureau gaan werken. Het past echt bij mij. Plattegronden en zij- en vooraanzichten van gebouwen tekenen. Het lijkt me heel mooi om het daarna in het echt gebouwd te zien worden. Ik ben begonnen op het vmbo, deed daarna het mbo en doe nu een hbo-opleiding. Het gaat heel goed en ik kan de anderen goed bijhouden. Maar een universitaire studie tot architect zit er denk ik niet in.

Waar zou je stage willen lopen?

Het liefst bij een architectenbureau. Het lijkt me heel leuk om nieuwe huizen te bouwen in de stijl van oude architectuur. Huizen met leuke geveltjes en in verschillende kleuren steen gebouwd. De sfeer die dat uitstraalt, daar zou ik graag aan meewerken.

Wie?

Nienke Verhoeve (17) [links op de foto]

Wat is zo leuk aan deze school?

Ik kom uit Brabant, maar heb bewust voor de HZ in Middelburg gekozen. Toen ik voor het eerst de school binnen liep voelde ik mij gelijk thuis. Het is kleinschalig, voelt warm en er hangt een gezellige sfeer. Daar heb ik de treinreis van anderhalf uur heen en terug wel voor over! Shagana stapt in Roosendaal in, dus ik reis niet alleen en het is ook nog eens gezellig.

Wat is jouw droombaan?

Het is mijn droombaan om een eigen architectenbureau te starten, waarin ik zelf ook als architect aan het werk ben. Op de lagere school was ik altijd al veel aan het tekenen. Zo ontwierp ik heel wat plattegronden van droomhuizen. Maar ook speelde ik de Sims en maakte met Playmobil en Lego mijn eigen huizen en dorpjes. Maar wat mijn keuze ook wordt, het wordt sowieso iets met huizen. Mijn vriendinnen zeggen al jaren: bouwkunde is Nienke en Nienke is bouwkunde.

Waarom bouwkunde?

Mijn moeder werkt in de bouw en is momenteel projectleider bij een prefab betonfabriek. Als kind kreeg ik het aan de keukentafel dus al mee en vanaf groep 5 weet ik al dat ik architect wil worden. Toch wil ik tijdens deze opleiding, en tijdens de stages die ik ga lopen, uitzoeken welke richting ik uiteindelijk ga kiezen. Want ik zie mezelf ook wel als uitvoerder of projectleider. Wiskunde vind ik namelijk ook heel leuk én ik ben goed in calculaties maken.

Wat vond je de leukste opdracht tot nu toe?

Wij mochten met de hele groep van bijna 60 studenten één woning ontwerpen. Eén deel van de klas  hield zich bezig met de vloeren, anderen met de daken en mijn groep mocht de muren ontwerpen. Uiteindelijk werd alles samengevoegd. Zoveel mensen hebben natuurlijk heel veel ideeën, dus het was gelijk een goede oefening in samenwerken.

Wie?

Femke Bouwens (20) [tweede van rechts op de foto]

Waarom bouwkunde?

Mijn vader is aannemer en als klein meisje ging ik wel eens mee naar zijn werk. Het leek mij toen al leuk om als projectleider in zo’n grote auto aan te komen rijden op de bouwplaats. Toch koos ik voor de opleiding tot meubelmaker, maar ik kwam er al snel achter dat gebouwen mij toch meer interesseren dan meubels. Met deze studie kies ik nu dus voor het exterieur in plaats van het interieur van gebouwen.

Waar wil je stage lopen?

Aan het eind van het eerste jaar loop ik een paar maanden stage als bouwplaatsmanager bij een bouwbedrijf. Ik zou graag bij een groot bedrijf stage willen lopen, zodat ik op verschillende afdelingen kan meekijken en meelopen. Ik heb tijdens mijn mbo-stages al vaker met mannen samengewerkt, dus dat is voor mij zeker geen probleem. Ik ga het gewoon doen!

Wat is zo leuk aan bouwkunde?

Ik vind het heel leuk hoe je dingen kunt combineren. Hoe je bijvoorbeeld een oud gebouw verandert in een modern gebouw. Het is heel divers. Momenteel behandelen wij het beroep van aannemer en leer ik wat zijn werkzaamheden zijn. Als opdracht moet ik een bouwplanning van een aanbouw maken. Het is heel praktisch allemaal: wat moet ik doen en wat heb ik allemaal nodig om die aanbouw te realiseren?

Welke talenten zet je in bij deze studie?

Ik kan goed out of the box denken. Als ik een bouwval zie, dan zie ik al snel wat ik ervan kan maken.

Wat vinden je vriendinnen ervan?

Ik heb deze interesse altijd al gehad en zij vinden het heel erg bij me passen. Zij zien ook dat ik nog  steeds mijn vader help met klussen en soms ook met zijn werk.

Plaats een reactie