GirlsFuture

Vissen nemen de trap in de polder van Veere

Deze keer heeft GirlsFuture een afspraak in de polder van Veere. Ook in deze groene omgeving kun je aan de slag met techniek. Anke van Hartevelt (37) van het waterschap Scheldestromen geeft uitleg aan Nadine van der Hoeven (17) over de vispassage in de Veerse Watergang.

Opleiding Watermanagement

Nadine zit in het eerste jaar van de opleiding Watermanagement bij de HZ. “Ik koos op de havo bewust voor biologie, scheikunde en aardrijkskunde, maar wilde niet de gezondheidszorg in. Deze opleiding sluit precies aan op mijn interesses. Straks moet ik een keuze maken tussen Aquatische Ecotechnologie en Delta Management. Aquatische Ecotechnologie focust op biologie, ecologie en techniek en Delta Management op gebiedsontwikkeling onder invloed van klimaatverandering en economie. Ik weet nu nog niet wat ik zal kiezen, want ik vind beide richtingen erg leuk.”

Zoeken naar oplossingen

Anke is 15 jaar geleden afgestudeerd aan de HZ en werkt momenteel als beleidsmedewerker waterkwaliteit binnen het waterschap. “In deze functie heb je veel contact met allerlei partijen en belanghebbenden, zoals gemeentes, dorpsraden, land- bouworganisaties, natuurorganisaties en de provincie. Je bent steeds op zoek naar oplossingen voor (water)problemen en het is een uitdaging om met z’n allen tot een doel te komen en het waar te maken.”

De vispassage

Visvriendelijke passages

Een voorbeeld van zo’n uitdaging was de slechte waterkwaliteit in de Veerse Watergang. Deze is verbeterd door het aanleggen van natuurlijke oevers, maar ook door er meer vissen in te laten zwemmen. Hiervoor zijn twee vispassages aangelegd. Bij de vispassage een dorpje verderop kunnen vissen zich van het zoute water in het kanaal verplaatsen naar de zoetere kreek verderop. Vooral palingen maken daar gebruik van, omdat zij in de watergang en de kreek hun eitjes leg- gen. Onderweg botsen ze echter tegen de hoge stuw bij Veere, maar door middel van een watertrap en overloopbuis kunnen de vissen ook deze hindernis moeiteloos nemen.

Hoe vang je een paling?

Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van het instinct van de palingen. Zij hebben een sterke drang om in zoet water hun eitjes te leggen. Door zoet water in het zoute kanaal te laten stromen worden de vissen gelokt, tijdelijk ‘gevangen’ in een waterbak en vervolgens via een ondergrondse buis in de watergang weer losgelaten. Zo zie je dat techniek ook van pas komt bij de visstand en de waterkwaliteit.

Australië en Nieuw-Zeeland

Anke en Nadine zijn allebei ondernemende types. Anke liep tijdens haar studie stage in Australië, waar ze onderzoek deed naar giftige algen. Hier- voor deed ze niet alleen onder- zoek in het laboratorium, maar ook vaak buiten in de natuur. Nadine wil ook erg graag naar het buitenland en denkt erover een stageadres in Nieuw- Zeeland te zoeken. “Het lijkt me gaaf om eens buiten Europa te kijken.”

Op kamers in Vlissingen

Nadine woont vlakbij Dordrecht, maar heeft bewust voor de opleiding aan de HZ gekozen. “Deze opleiding is vrij uniek in Nederland en ik ben zeker niet de enige uit mijn leer- jaar die op kamers woont. Studenten komen uit het hele land, en doordat het een internationale studie is ook vanuit het buitenland. Ik ben zeker niet het enige meisje in de klas, maar ook met de jongens is het erg gezellig.”

Plaats een reactie