GirlsFuture

Valerie

Wie?

Peggy de Mey
HR Business Partner bij Yara

Zou Valerie na haar opleiding bij Yara kunnen werken?

Met een chemie-opleiding mbo niveau 4 kan ze hier zeker terecht als analist in ons laboratorium. Binnen het laboratorium zijn er verschillende afdelingen, maar je specialiseert je eerst op één afdeling zodat je de apparatuur en analyses leert kennen. Je neemt daarvoor monsters van producten uit de fabriek en voert de analyses uit. Als je na een aantal jaar genoeg kennis hebt van de verschillende labafdelingen en alle apparatuur en methodes heel goed kent, kun je allround-analist worden. Je kunt zowel in ploegendienst als dagdienst aan het werk.

Waar moet je goed in zijn voor dit werk?

Een goede analist toont inzet en doet haar best. Ze wacht niet af, maar durft ook initiatief te nemen. Ook is het op het laboratorium belangrijk dat je nauwkeurig werkt en dat je niet opgeeft en in sommige gevallen blijft doorzoeken.

Hoe kijkt Yara tegen meisjes in de techniek aan?

Daar zijn we heel enthousiast over, want we willen graag veel diversiteit bij Yara. Daarom bezoeken we ook beurzen en scholen, waarbij we altijd proberen om juist ook de meisjes enthousiast te maken voor techniek. Meisjes werken vaak wat verfijnder en dat past erg goed bij het werk op het laboratorium.

Wie?

Roel Neirynck
Vader van Valerie

Wat vind je van haar opleidingskeuze?

Voor ons als ouders was het eigenlijk heel makkelijk dat ze al vanaf de tweede klas vmbo wist dat ze op het laboratorium wilde werken. In de derde klas liep ze zelfs al eens een dagje mee bij de mbo-opleiding. Het was voor mij dus niet verrassend dat ze voor chemie heeft gekozen. Het is goed dat ze nu tijdens haar stages kan ontdekken welk bedrijf en wat voor soort werk bij haar past.

Waar ben je trots op?

Dat ze veel complimenten krijgt van mensen waarmee ze samenwerkt. Klasgenoten werken in projecten graag met haar samen en ook haar docenten noemen haar een fijne en positieve meid. Valerie is pro-actief; als ze iets moeilijk of lastig vindt, zoekt ze zelf naar een oplossing. Ondanks dat ze bijna de jongste van de klas is, zag ik haar thuis tijdens de online lessen anderen aansporen en motiveren.

Waar zie je haar over 5 jaar?

Ik zie haar nog wel een hbo-opleiding doen, maar ik denk dat ze na haar opleiding direct gaat werken. Ze heeft het nu zo naar haar zin op stage en ik denk dat ze ook wel klaar is om de praktijk in te gaan. Haar stagebedrijven bieden haar zelfs al een baan aan. Er is keuze genoeg hier in Zeeuws-Vlaanderen.

Wie?

Marco Houtekamer
Docent van Valerie

Hoe zou je Valerie omschrijven?

Een spontane en slimme meid, die heel nauwkeurig en efficiënt kan werken. Kwaliteiten die ze in de opleiding en haar stage heel goed kwijt kan.

Waar is ze goed in?

Praktisch is ze enorm gegroeid. Het lijkt wel of ze al vijf jaar ervaring heeft met het werken op een laboratorium. Dat is best wel knap. Ze deelt haar tijd goed in en werkt heel nauwkeurig. Een op en top analist. Theoretisch is ze niet gelijk de beste van de klas, maar in de praktijk weet ze precies wat ze aan het doen is en doet ze bijna altijd alles in één keer goed.

Wat zie je haar over 5 jaar doen?

Ik zie haar nu eigenlijk al op een laboratorium werken. Als ze daar na vijf jaar nog steeds werkt, dan is ze vast al doorgestroomd van junior naar senior analist. Ze durft mensen aan te sturen en groeit binnen een bedrijf vast snel door. Ik denk dat ze op een laboratorium waar ze veel verschillende werkzaamheden moet uitvoeren het beste op haar plek zit.

Heb je nog een tip voor haar?

Blijf gewoon jezelf en ontwikkel je zoals je de afgelopen jaren ook hebt gedaan.

Plaats een reactie