GirlsFuture

Twijfel jij nog? Kies voor de Vakmanschapsroute!

Op de lagere school wist Fabienne het al: “Ik wil later naar het Zwin College en iets met techniek doen!” Wat dat ‘iets’ precies was, dat wist ze nog niet. Je kunt ook zoveel kanten op met techniek. Dus koos ze aan het eind van de tweede klas vmbo voor de Vakmanschapsroute (VKR). “Daarmee heb ik ontdekt wat ik leuk vind en echt bij me past.”

Ontdekken wat je leuk vindt

“Tijdens de VKR krijgen leerlingen van het vmbo in het derde leerjaar op hun eigen school extra lessen in de verschillende domeinen van techniek, zodat ze al kunnen ontdekken welke richting ze leuk vinden,” legt Hanneke van Dorsselaer uit. Zij werkt als verbindingsofficier voor het Centrum Top Techniek (CTT) in Terneuzen en is degene die zowel contact heeft met de leerlingen als met het bedrijfsleven en scholen. “In het vierde jaar komen de leerlingen twee dagen per week naar het CTT en gaan ze aan de slag met de techniek van hun keuze: metaalbewerking, installatie- en elektrotechniek, bouwkunde, motorvoertuigentechniek, proces-techniek en ICT. Naast het Zwin College doen ook het Reynaertcollege en het Lodewijk College mee aan deze route.”

Mooie kans

Fabienne is blij met deze kans. “Ik heb ontdekt dat metaalbewerking echt bij me past en ook wil ik heel graag leren lassen.” Maar vind ze het niet vervelend om twee dagen per week zo’n eind te reizen? “Nee hoor! Samen met andere leerlingen van de VKR word ik in Oostburg door de bus van CTT opgehaald en weer teruggebracht. Tijdens de andere drie schooldagen volg ik de normale lessen en zit ik gewoon bij mijn vriendinnen in de klas.”

Je kunt nog alle kanten op

Het mooie aan de VKR is dat je na het vierde jaar nog alle kanten op kunt. “Kom je er achter dat techniek toch niet is wat je wilt, dan kun je nog elke andere mbo-opleiding kiezen,” vertelt Hanneke. “Wordt het wel techniek, dan heb je bewuster de keuze gemaakt. Je start op het mbo met een voorsprong op je klasgenoten en je kunt de opleiding misschien wel sneller afronden dan de rest. Dat is toch mooi meegenomen!”

Fabienne wil andere meisjes de tip geven zeker voor de VKR te kiezen als ze nog niet weten welke richting hen het leukst lijkt’. “Gewoon doen, dan weet je na een tijdje wel wat je leuk vindt.”

Tip

Wil je meer weten over de Vakmanschapsroute? Informeer dan eens bij je decaan.

Plaats een reactie