GirlsFuture

Techniek maakt het leven leuker!

Wordt in de zorg ook gebruik gemaakt van techniek? Maaike, Kareena, Zoë, Sherina, Siënna en Kim zitten in klas 2 van vmbo Het Goese Lyceum Bergweg in Goes gaan op onderzoek uit bij verpleeghuis SRVZ Ter Valcke.

Als eerste wordt een soort groot houten ei op tafel gelegd. “Wat is dat nou?” Het heet een CRDL en buitenkant is helemaal van hout met aan twee kanten twee grote vingerafdrukken van zachte stof. Die wil je wel aanraken!

Als de CRDL wordt aangezet gaat hij opeens geluid maken als Maaike en Siënna hun handen er op leggen en ze samen met de andere meiden hand in hand een kring vormen. Ze horen de zee of het bos, en later ook eens een kerkklok of fietsbel. Laat er iemand los… dan stopt direct het geluid. De meiden proberen wat uit en ontdekken ook dat de CRDL het niet doet als je elkaars haar vastpakt. En dat het geluid verandert als je elkaar zachtjes tikt of knijpt.

“Waar gebruiken jullie de CRDL voor?” Mensen met dementie of Alzheimer vergeten steeds meer en soms kunnen ze zelfs niet meer praten en wordt het steeds moeilijker om contact met hen te maken. Door samen met de CRDL te spelen, zie je dat deze mensen weer gaan bewegen of lachen en zo kun je toch contact maken. Dat is erg fijn voor zowel de oudere als hun familie.

Techniek is ook heel handig als je iemand wilt optillen. Vroeger moesten de verzorgsters de mensen zelf optillen, maar dat was natuurlijk veel te zwaar. Gelukkig is er nu een tillift. Met dit apparaat kun kun je mensen die moeilijk of helemaal niet meer kunnen staan gewoon optillen.

Dat moet natuurlijk ook uitgeprobeerd worden! Maaike speelt cliënt en Kareena is de verzorgster die haar van de stoel in de tillift helpt. “Hou je maar goed vast, dan gaan we samen naar de wc.” Dat doet Kareena hartstikke goed en de andere meiden staan er lachend omheen.

Als mensen niet zelf meer kunnen staan of lopen gebruikt de verpleging de passieve tillift. Nu wil Zoë graag proefpersoon zijn en gaat op een stoel zitten. Ze wordt ingepakt in een soort doek en even later hangt ze aan een stevige haak en wordt ze rondgereden. Zo kan ze ook worden gedoucht of in bed gelegd. “Dit ligt héél lekker, het is net een hangmat!” lacht Zoë.

“Zijn mensen niet bang als ze hier in moeten?” Het is belangrijk dat je goed uitlegt wat je gaat doen. En je moet eerst een cursus volgen voordat je er mee mag werken.

Er wordt dus zeker gebruik gemaakt van techniek in de zorg. Niet alleen om de verzorgers te helpen hun werk goed te doen, maar ook om cliënten plezier te geven!

Plaats een reactie