GirlsFuture

Studente Maaike in gesprek met directeur Saskia

Dat je met een chemieopleiding nog alle kanten op kunt bewijst Saskia Goole. Zij is sinds september directeur van chemiebedrijf ICL in Terneuzen. Maaike (21) zit in het tweede jaar van de opleiding Chemie aan de HZ, maar weet nog niet precies wat ze met haar opleiding wil gaan doen. Om zich te oriënteren gaat ze in gesprek met Saskia, een technische chemiedame met bijna 25 jaar ervaring. Nieuwsgierig stelt Maaike haar een aantal vragen.

Wat maakt ICL eigenlijk?

In deze fabriek werken we vooral met de grondstof broom, die we verwerken tot allerlei producten. Die komen uiteindelijk terecht in bijvoorbeeld brandvertragers (onder meer in meubels, autodashboards en elektronica), desinfecteermiddelen (in koelwater en zwembaden), maar ook als bouwsteen voor medicijnen of zonnebrandcrème. Een belangrijke nieuwe toepassing van broom is speciale batterijen voor energieopslag (met name voor zonne- en windenergie), waar we ons de laatste jaren steeds meer in hebben gespecialiseerd.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik ben gestart met de hbo-opleiding Chemische Technologie in Breda. Maar omdat de banenmarkt toen niet erg goed was, ben ik Scheikundige Technologie gaan studeren aan de TU in Eindhoven. Vervolgens ben ik bij DSM gaan werken, waar ik op die fabriek de eerste technische dame was die werd aangenomen. Bij DSM heb ik veel gereisd naar Indonesië en Amerika, maar toen mijn man en ik kinderen kregen zocht ik toch een baan waarbij ik in Nederland kon blijven.

Ben je als directeur meer een manager dan een chemicus?

Gelukkig werk ik samen met een goed managementteam, waarvan elk lid veel ervaring heeft in zijn eigen specialisme. Hierdoor hoef ik niet zoveel te managen. Ik hou mij wel bezig met het binnenhalen van nieuwe producten en heb daarom veel contact met de marketing- en salesafdeling. Ik stel vooral veel kritische vragen. Dan is het handig dat ik al die technische en chemische kennis heb. Veel heb ik geleerd op school, maar veel kennis heb ik ook opgedaan door alle ervaring in mijn verschillende banen.

Kun je een voorbeeld geven van een project waar je je nu mee bezighoudt?

Broom is een bijzondere stof, en als je een gebouw sloopt moet je het verontreinigde isolatiemateriaal goed afvoeren en dat kost geld. Dat willen we anders doen! Vandaar dat we in Terneuzen, samen met een piepschuimfabrikant, een kleine fabriek gaan starten waar het piepschuim wordt gerecycled. Het is een proeffabriek die wordt gebouwd in een groot samenwerkingsverband en als het werkt worden ze overal in Europa neergezet. Bij dit project combineer ik dus ook weer technische én chemische kennis.

Heb je nog een tip voor mij?

Wees vooral jezelf! Je hoeft je als meisje niet als een jongen te gedragen in een technische baan. Doe het gewoon, geloof in wat je kan en laat dat zien. En pas je niet bij dat ene bedrijf? Kijk dan verder!

Maaike kijkt erg positief terug op haar bezoekje aan Saskia. “Het was anders dan ik had verwacht en ik heb er veel van geleerd. Ik dacht dat je met een chemie-opleiding vooral met onderzoek bezig bent, maar het is leuk om te horen dat zo’n carrière ook mogelijk is. Ik zou het wel zien zitten om zo’n baan te hebben.”

Plaats een reactie