GirlsFuture

Steeds meer meisjes kiezen voor Bouwkunde

Net als Boutaina Kadiri (19) behaalde Anouk Schuit (21) na het vmbo eerst een mbo diploma. Boutaina volgde de opleiding Pedagogisch Medewerker en Anouk koos voor Bouwkunde. Maar omdat ze allebei de ambitie hadden om nog verder te leren, zijn ze inmiddels studiegenoten bij de opleiding Bouwkunde.

Gedeelde passie voor bouwkunde

Boutaina (foto links) kwam bij deze opleiding terecht doordat ze met een vriendin mee ging naar de open dag van de HZ. “We namen een kijkje bij de technische opleidingen en Bouwkunde sprong er gelijk uit. Hierin kan ik mijn interesse voor ontwerpen en mijn ruimtelijk inzicht helemaal kwijt,” zegt een enthousiaste Boutaina. Voor Anouk (foto rechts) was de stap naar Bouwkunde een logische stap. Haar vader is technisch directeur van een architectenbureau en nam haar als kind wel eens mee naar zijn kantoor. “Achter een grote tekentafel mocht ik dan mijn droomhuis tekenen. En na mijn stage bij een architectenbureau wist ik het zeker: dit is wat ik wil!” vertelt Anouk.

Constructie en ontwerp

Zowel Boutaina als Anouk zitten helemaal op hun plek. “Ik vind tot nu toe alles interessant en leuk. Vooral de constructie van gebouwen vind ik boeiend. Hoe kan een schuin gebouw toch blijven staan? Daar wil ik meer van weten,” vertelt Boutaina. Anouk zou het liefst bij een architectenbureau aan de slag gaan. “Ik vind het ontwerpen vooral heel leuk. Misschien dat ik na deze opleiding nog verder ga studeren aan de Academie voor Bouwkunst.”

Workshop vloggen

Aan het begin van het schooljaar kregen ze een workshop Vloggen. “Dat is hartstikke handig,” legt Anouk uit. “We leerden hoe je goed gebruik maakt van het licht en geluid. Die kennis is ook toe te passen bij het maken van foto’s.” Ook Boutaina heeft veel aan de workshop gehad. “We moeten onze opdrachten presenteren door middel van een vlog. Je ziet terug hoe je jezelf presenteert, en als je kritisch bent op jezelf, kun je er veel van leren en jezelf verbeteren,” vertelt Boutaina.

Veel vrije ruimte keuze

Naast het verplichte lesprogramma is er ook veel vrije keuze ruimte. Zo volgt Anouk momenteel vier online cursussen. “Ik vind de vrije ruimte heel tof. Zo leer ik nu de programma’s Lumion, Photoshop, Illustrator en InDesign,” zegt een enthousiaste Anouk. Boutaina heeft haar vrije ruimte anders ingevuld. “Samen met een paar klasgenoten vorm ik een projectgroepje. We hebben een opdrachtgever gezocht die een nieuw gebouw wil laten ontwerpen. We gaan met hen in gesprek over hoe wij daarbij kunnen helpen.”

Steeds meer meisjes

Anouk en Boutaina zijn niet de enige meisjes in de klas. “Zeker een derde van de klas zijn meisjes,” vertelt Anouk. “Je wordt opgeleid tot leidinggevende en bent dus niet direct aan het werk op de werkvloer. De drempel om voor bouwkunde te kiezen is daardoor veel lager dan in het mbo,” legt Boutaina uit.

Tip

Wil je meer weten over de opleiding van Anouk en Boutaina? Neem dan eens een kijkje op www.hz.nl/kiezen bij de opleiding Bouwkunde.

Plaats een reactie