GirlsFuture

Over mooie haren en stevige veiligheidsschoenen

De meiden van onze klankbordgroep krijgen een rondleiding bij Cargill in Sas van Gent. Voor Marit (13), Marta Cecilia (12), Jody (13), Senâe (14), Alysia (13) en Angelina (13) is het allemaal nieuw. Uitgedost in fleurige hesjes en op stevige veiligheidsschoenen duiken ze nieuwsgierig de fabriek in. “Wel binnen de groene lijnen blijven hoor, want daar loop je veilig op het fabrieksterrein.” legt Ans Verschueren uit. Ans werkt bij Cargill en laat de meiden kennis maken met drie beroepen.

1. Elektromonteur

Allereerst gaan ze op bezoek bij de onderhoudsdienst waar Fay werkt. Zij is elektromonteur en vertelt de meiden dat ze een hele leuke baan heeft. “Ik zorg ervoor dat alle machines in de fabriek goed blijven draaien of storingen worden opgelost. Elk dag is weer anders en ik hoop hier nog heel lang te werken.” Senãe merkt op dat Fay zulke mooie haren heeft. Fay lacht en legt uit: “Die moet ik wel altijd in een staart of vlecht doen, dat is handiger onder je helm en veiliger als je met machines werkt.”

2. Laborante

Op het laboratorium maken we kennis met Anniek. Zij loopt stage bij Cargill en legt uit dat je op het laboratorium controleert of alle producten die in de fabriek gemaakt worden aan de eisen voldoen die de klant eraan stelt. “Je doet veel praktijkwerk en het is erg afwisselend. Ik test het zetmeel of de glucose, maar ook bekijk ik of er geen schadelijke afvalstoffen in het afvalwater terecht zijn gekomen.” Alycia ziet een oogdouche en vraagt zich af of die wel eens gebruikt wordt. Anniek legt uit: “We werken voornamelijk met voedingsmiddelen en die zijn niet gevaarlijk. En als we eens met chemische middelen werken, dan hebben we geleerd hoe je daar veilig mee kunt werken.”

3. Procesoperator

Tenslotte beklimmen we de trap naar de controlekamer van één van de fabrieken bij Cargill. Supervisor Joke geeft daar leiding aan de mannelijke procesoperators. Op de computerschermen zien ze tekeningen van de fabriek. Allerlei cijfertjes en grafieken geven aan of alles gaat zoals het moet gaan. Marta Cecilia wijst naar de portofoons: “waar gebruiken jullie die voor?” Joke legt uit dat je als procesoperator niet alleen in de controlekamer werkt, maar dat er ook altijd iemand in de fabriek loopt om te controleren of alles goed gaat. “Via de portofoon kan hij heel snel contact opnemen met de controlekamer.”

 

Plaats een reactie