GirlsFuture

Op bedrijfsbezoek in de klas

Wat een pech hè… door corona kun je nu even niet met de klas op bezoek bij een bedrijf. Maar daar is gelukkig wat op gevonden! Je kunt tóch kennismaken met allerlei technische Zeeuwse bedrijven. Ik laat de bedrijven namelijk zien in een serie filmpjes en vertel daarin ook direct wat over het bedrijf. Na het zien van het filmpje kun je gelijk aan de slag met een leuke opdracht. Gewoon met docent en leerlingen in de klas! Op deze website kun je alles vinden.

 

Wie?

Elly Groenendijk
werkvoorbereider bij Nemag

Waarom virtuele bedrijfsbezoeken?

Nemag vindt het heel belangrijk om jongens en meiden te inspireren met alles wat er mogelijk is in de techniek. Helaas kunnen we hen nu niet uitnodigen en rondleiden om te laten zien wat hier allemaal gebeurt. Vandaar dat we graag meewerkten aan deze virtuele bedrijfsbezoeken.

Wat is er allemaal te zien bij Nemag?

Nemag maakt grote grijpers die aan kranen hangen om de lading uit een schip te lossen. De grootste grijpers wegen wel meer dan 30 ton, dat is meer dan 30 auto’s. De grijpers worden ontworpen in de tekenkamer, waarna ze in de fabriek grotendeels met de hand worden gemaakt. Je ziet hier dus het hele proces tot de grijper helemaal klaar is en bij de klant kan worden afgeleverd. De reacties van jongens én meisjes die hier komen kijken zijn vaak heel leuk. We krijgen bezoek van elk niveau: van leerlingen van de basisschool tot studenten van de universiteit.

Wat is er verder nog leuk aan metaaltechniek?

Het is vaak groot en indrukwekkend en je hebt heel veel mogelijkheden. Er is altijd wel een bedrijf waar je aan de slag kunt en dat bij jou past.

Organiseren jullie ook wel eens een open dag?

Ja dat doen we ook regelmatig! En ook doen wij mee met GirlsDay. Op die dag zetten wij de deuren open om meisjes enthousiast te maken voor techniek. Helaas gingen beide dagen dit jaar niet door, maar houd onze social media in de gaten als je een keer een kijkje bij ons wilt nemen!

Wie?

Corina Stoffels
Werkzaam bij Cargill

Waarom een video over procestechniek?

Wij hebben meegewerkt aan de video, omdat Cargill het belangrijk vindt dat jongeren kennismaken met de proces-technische bedrijven in de Kanaalzone in Zeeuws-Vlaanderen. Omdat in de video allerlei producten te zien zijn die elk kind iedere dag tegenkomt of gebruikt, krijgen jongeren een beter beeld van welke producten de diverse bedrijven maken en wat je met kennis van techniek allemaal kunt doen. Met deze video focust Cargill zich meer op wat kinderen interessant vinden. Daarnaast brengen wij met het kwartetspel techniek spelenderwijs dichtbij.

Wat is interessant om te zien bij Cargill?

Het is erg leuk en verrassend om een controlekamer te laten zien. Het is een ruimte met veel beeldschermen waarbij op elk scherm onderdelen van de fabriek te zien zijn. Op die manier kun je als operator zien wat er in de fabriek gebeurt en kun je vanaf afstand kleppen of kranen open en dicht draaien. Het lijkt soms net een computerspel. Daarnaast is het leuk om in het laboratorium proefjes te laten zien en bijvoorbeeld de alcohol die bij Cargill gemaakt wordt te kunnen ruiken. Ook is het spectaculair om de machines op de afdeling waar alles verpakt en verladen wordt aan het werk te zien.

Organiseert Cargill wel eens een open dag?

Wij organiseren af en toe een open dag, waarbij medewerkers met hun familie bij ons in de fabriek kunnen rondkijken. Uiteraard moet iedereen zich daarbij aan de veiligheidsmaatregelen houden. Dus handschoenen en platte schoenen aan, een veiligheidsbril en -bril op, en een geel hesje aan voor de veiligheid. Het zijn altijd leerzame en gezellige dagen met een leuk presentje na afloop!

Plaats een reactie