GirlsFuture

Nihalia

Wie?

Stefan van Waarde
Constructeur E&I bij Spie

Zou Nihalia na haar opleiding bij Spie kunnen werken?

Zeker, ze kan met haar opleiding bij ons twee kanten op. Of ze gaat als monteur naar klanten voor het installeren van elektrische installaties, of ze gaat op kantoor als tekenaar juist de installaties ontwerpen. Wij hebben enorm veel klanten, dus er is heel veel variatie in het werk. Je werkt projectmatig en komt bij veel verschillende bedrijven over de vloer.

Waar moet je goed in zijn voor dit werk?

Je moet in ieder geval nauwkeurig kunnen werken. Eén foutje in het ontwerp kan grote gevolgen hebben als de installatie eenmaal wordt gebouwd. Verder is het belangrijk om zelfstandig te kunnen werken. Als je leidinggevende even geen tijd heeft moet je zelf beslissingen kunnen én durven nemen. En wil je goed overzicht houden op je werk als het druk is? Dan is het wel handig dat je goed kunt plannen: wat is het belangrijkst en wat doe ik eerst?

Hoe kijkt Spie tegen meisjes in de techniek aan?

Sinds een paar jaar heeft Spie Nederland een vrouwelijke directrice. Zij vindt het belangrijk dat er meer vrouwen bij Spie aan het werk gaan. Zelf denk ik dat vrouwen preciezer kunnen werken dan mannen. Ze hebben hun werk vaak ook beter georganiseerd.

Wie?

Anne
Vrouw van Nihalia

Wat vind je van haar opleidingskeuze?

Ik vind het wel een stoere switch en stond er ook niet echt van te kijken. Nihalia is nieuwsgierig, onderzoekt graag van alles en loopt zeker niet met de kudde mee. We hebben er vaak over gepraat wat nu echt bij haar past en techniek kwam steeds weer terug. Dat het een goede keuze is blijkt ook wel, ze komt met veel enthousiasme terug van school en stage.

Wat vind je van meiden in de techniek?

Ik vind het een hele goede zet, waarom niet? Het is jammer dat veel meisjes niet in de opvoeding meekrijgen dat techniek voor hen ook een optie kan zijn. De kans is dan klein dat ze later voor techniek kiezen. Gelukkig zie je in de media langzaamaan steeds vaker ook meisjes of vrouwen met een technische opleiding of baan.

Wat denk je dat ze na haar opleiding gaat doen?

Ik zie haar wel bij een internationaal bedrijf gaan werken en misschien wel voor projecten naar het buitenland gaan. Dat ze dan de helft van de tijd in het buitenland werkt en de andere helft in Nederland. Ook heeft ze de wens om terug te gaan naar haar geboorteland Curaçao. Wie weet, het kan alle kanten op!

Wie?

Sam Dieleman
Docent en coach van Nihalia

Hoe zou je Nihalia omschrijven?

Ze is altijd opgewekt en vrolijk, maar ook heel gedreven en serieus met haar opleiding bezig. Daarnaast vind ik het stoer dat ze ervoor kiest om te gaan voor wat ze echt leuk vindt.

Waar is ze goed in?

Ze is in veel dingen goed. Als ze een opdracht krijgt dan doet ze er alles aan om het goed uit te voeren. Ze haalt hoge cijfers en streeft naar een goed resultaat. In de tweede klas gaf ik haar les in electriciteitsleer. Ook vorig schooljaar kwam ik Nihalia regelmatig tegen bij de Cross Over projecten. Hierbij gaan studenten aan de slag met een vraagstuk uit het bedrijfsleven. De studenten werken daarbij samen met studenten van andere opleidingen en als coach begeleid ik hen tijdens het project.

Wat doet ze over vijf jaar?

Ik zie haar wel aan het werk als werkvoorbereider of technisch specialist in gebouwinstallaties. Dan werk je niet in een fabriek, maar aan bijvoorbeeld de elektriciteits- of beveiligingsinstallaties van scholen, bedrijven of woningen.

Heb je nog een tip voor haar?

Probeer niet teveel alleen te doen, maar maak ook tijd voor de samenwerking met anderen. Voor een goed resultaat moet je goed kunnen samenwerken en overleggen met je collega’s of team.

Plaats een reactie