GirlsFuture

Meten is weten!

Na de aftrap van het project Fijnstof in november 2019 gingen de 60 technasium leerlingen van Pontes Goese Lyceum en Pontes Pieter Zeeman Zierikzee al snel aan de slag met de planning en uitvoering van hun plannen. Allereerst werden er analyses gemaakt van wat fijnstof en luchtverontreiniging is. Daarna hebben de leerlingen diverse luchtmetingen uitgevoerd om te kunnen vaststellen hoe het staat met de luchtkwaliteit in Zierikzee en Goes. De leerlingen kregen daarbij een inkijkje in de werkzaamheden van de mensen van de Omgevingsdiensten, de Provincie Zeeland en het RIVM.

Fijnstof met Oudjaar

Net voor de kerstvakantie zochten Sarina Riemens van de Provincie Zeeland en Pim van Meegen van de Omgevingsdiensten de leerlingen op om bij te praten over hun onderzoek. “Hierbij werden we erg verrast,” vertelt Sarina. “Zowel door het enthousiasme van de leerlingen als de diversiteit aan metingen en onderzoeken die de leerlingen van plan waren uit te voeren. Zo zijn leerlingen in een parkeergarage gaan meten, maar ook hebben leerlingen de bus en de trein met elkaar vergeleken. Een aantal groepjes bracht de uitstoot van fijnstof tijdens de jaarwisseling in beeld, terwijl anderen onderzochten hoeveel fijnstof het dagelijkse verkeer dat de Zeelandbrug passeert uitstoot.” Voor Sarina en Pim is het erg leuk om leerlingen bezig te zien in dit project, waardoor ze zich meer bewust worden van hun eigen leefomgeving. Bovendien is het voor hen een kans om jongeren te informeren en te enthousiasmeren over de (milieu)technische mogelijkheden in Zeeland. “Wij kijken dan ook erg uit de eindpresentatie van de leerlingen!” zegt een enthousiaste Sarina.

Eindpresentatie in stijl

Deze maand presenteren de leerlingen van beide scholen in aanwezigheid van de gedeputeerde Dick van der Velde (milieu) hun onderzoeken en uitkomsten op het Provinciehuis in Middelburg Dan zullen we antwoord krijgen op de vraag: hoe schoon is de Zeeuwse lucht? Ben jij ook benieuwd? Blijft ons dan volgen op de site of via social media!

Eerder verschenen in deze serie

> Hoe schoon is de Zeeuwse lucht?

Plaats een reactie