GirlsFuture

Met logistiek kun je alle kanten op!

Suzanna (20) zit in het tweede jaar van de opleiding Logistics Engineering aan de HZ en gaat met GirlsFuture op bezoek bij Hanna Dekker (27). Zij werkt sinds één jaar bij ICL in Terneuzen als Supply Chain & Shipping Coordinator. Suzanna is nieuwsgierig naar haar werk en stelt Hanna een aantal vragen.

Wat doe je zo elke dag?

Hanna houdt zich bezig met de goederenstroom die de fabriek verlaat. “Producten worden verkocht en ik zorg ervoor dat de afhandeling van de transporten goed verloopt. Hierbij moet je denken aan grote cilinders met chemische producten die worden doorverkocht, maar ook aan kleinere vaten of containers met chemicaliën die zowel binnen Nederland maar ook wereldwijd op transport gaan.” Het is logisch dat deze producten niet zomaar getransporteerd mogen worden. Voordat ze de fabriek verlaten maakt Hanna eerst de benodigde transportdocumenten, douanepapieren en certificaten in orde. “Veiligheid is erg belangrijk bij ICL”, aldus Hanna.

Welke opleiding heb je gevolgd?

Hanna heeft eerst een hbo-opleiding Logistiek & Economie gevolgd, waarna ze nog een universitaire studie Supply Chain Management heeft afgerond. “Het is een mooie combinatie: een hbo-studie en een universitaire opleiding. Op het hbo ben je vrij gefocust met logistiek bezig. De opleiding is meer gericht op de praktijk. Zo loop je stages waar je heel direct met logistiek bezig bent. Door de universiteit ontwikkel je een bredere kijk op het vak, ben je meer op strategisch niveau bezig.”

Waar kom ik jullie producten tegen?

ICL levert chemicaliën over heel de wereld. Deze worden verwerkt in veel verschillende producten. “Eigenlijk kom je er elke dag wel mee in aanraking, want de stoffen zitten in bouwmaterialen, auto’s, meubels, computers, maar ook in het water van het zwembad. Het is voor mij een uitdaging om dagelijks het transport van de stoffen goed te laten verlopen.”

Wat is het leukst aan je werk?

Daar twijfelt Hanna niet over: “De diversiteit en de actie, het is hier nooit saai. Soms loop ik tegen zaken aan die nieuw voor me zijn en die ik graag oplos. Bovendien sta ik in mijn functie met veel mensen in contact. Van vrachtwagenchauffeurs en douaniers tot de productiemanager en logistieke medewerkers van andere vestigingen van ICL. Als logistiek coördinator ben je een spil in het bedrijf.”

Een betere kijk op logistiek

Suzanna kijkt positief terug op haar uitstapje naar ICL. Ze loopt momenteel één dag per week stage bij een groothandel in levensmiddelen. “Ik krijg door dit bezoek een betere kijk op de logistiek bij technische bedrijven. Het is nieuw voor me en laat me zien dat de logistiek per bedrijf enorm kan verschillen.”

Plaats een reactie