GirlsFuture

Meike

Wie?

Marjella de Block
Mede-eigenaar van Transportbedrijf R. de Block

Zou Meike na haar opleiding bij jullie bedrijf kunnen werken?

Als Meike haar diploma en haar chauffeursrijbewijs heeft kan ze eventueel aan het werk als chauffeur. Wij rijden met tien vrachtwagens bloemen en planten naar en door Frankrijk. Negen van de tien vrachtwagens rijden de hele week door Frankrijk, met de andere worden bloemen en planten bij de veiling in Nederland opgehaald, waarna ze ’s nachts naar een depot in Parijs wordt gereden. Van daaruit worden ze verder over Frankrijk verspreid.

Waar moet je goed in zijn voor dit werk?

Het belangrijkste is dat je zelfstandig kunt werken. Je bent alleen in een vreemd land en erg op jezelf aangewezen. Je moet je ‘vrouwtje’ kunnen staan. Daarnaast moet je de verantwoording durven nemen over een dure vrachtwagen met een kostbare lading. En natuurlijk moet je het ook leuk vinden om doordeweeks in je rijdende huisje te wonen en slapen.

Hoe kijken jullie tegen meisjes in het transport aan?

Positief! Je ziet steeds meer vrouwen op de vrachtwagen en meisjes die interesse hebben in het transport. Zelf heb ik twee jaar geleden mijn chauffeursrijbewijs gehaald, zodat ik in het weekend trailers kan ophalen. Zo kunnen de chauffeurs maandag weer vanaf Hulst vertrekken.

Meike is zeker welkom om tijdens een snuffelstage eens een weekje mee te rijden.

Wie?

Lenie van de Voorde
Moeder van Meike

Wat vind je van haar opleidingskeuze?

Ik was eerst een beetje verbaasd, want ze wou eerst modeontwerpster of kapster worden. Maar op zich hadden haar vader en ik het ook wel door. Vanaf het moment dat ze de praktijkvakken kreeg, merkten we dat ze het echt heel erg leuk vond. Haar vader is tien jaar geleden gestopt als vrachtwagenchauffeur en vindt het helemaal geweldig. Die wil straks wel eens met haar meerijden. We hebben net een ander huis gekocht en dat staat naast transportbedrijf R. de Bock. Meike besliste al snel: “De slaapkamer met uitzicht op de vrachtwagens is voor mij!”.

Waar ben je trots op?

Meike is heel zorgzaam, al zorgt ze soms iets teveel voor een ander en minder voor zichzelf. Op school helpt ze ook graag bij de praktijklessen van de tweedejaars. Verder doet ze gewoon lekker haar ding. We zijn gewoon trots op wie ze is: een superlieve meid die van een heel verlegen meisje is veranderd in een zelfstandige dame die stevig in haar schoenen staat.

Wat denk je dat ze na haar opleiding gaat doen?

Ik zie het haar echt wel doen: internationaal rijden op zo’n grote Scania V8 met open pijp. Natuurlijk wel met gelakte nageltjes en haar haren in de krul. Even nog een lippenstiftje op en gaan!

Wie?

Cees Vermeulen
Docent van Meike

Hoe zou je Meike omschrijven?

Meike is een hele energieke meid die heel leergierig en nieuwsgierig is. Ze leeft helemaal op tijdens de praktijklessen en je ziet dat ze het hartstikke leuk vindt. Ze is zo enthousiast dat ze mij na schooltijd wel eens bij een lagere klas komt helpen.

Waar is ze goed in?

Ze kan hartstikke goed haar mannetje staan tussen de jongens. Ze heeft haar doel voor ogen en laat zich daar niet van afhouden. Ze ligt op alles voor en pakt de lesstof heel snel op. Ze laat zich niet afleiden van haar werk en biedt hulp als het gevraagd wordt. Meike is heel aangenaam om mee te werken.

Wat doet ze over 5 jaar?

Ze wil graag naar vmbo-kader en ik denk dat haar dat wel lukt, want ze is erg gemotiveerd. Na haar opleiding zie ik haar al snel bij haar vader in het bedrijf werken. Of ze dan internationaal rijdt weet ik niet. Ik zie haar eerder in Nederland op een kleine vrachtwagen van vier of vijf ton.

Heb je nog een tip voor haar?

Ga door zoals je bezig bent. Laat je niet verleiden tot iets anders en streef je doel na.

Meike zit in de oriëntatiefase van de Vakmanschapsroute (VKR). Daarin worden elke 12 weken vier verschillende vakgebieden aangeboden: ICT, bouwtechniek, metaal- en autovoertuigentechniek en installatie- en elektrotechniek. Leerlingen kunnen zo ontdekken waar hun interesses liggen en of ze handig genoeg zijn om er verder mee te gaan. Na de oriëntatiefase maken ze een keuze en gaan zich in het vierde jaar bij het Centrum Top Techniek bij Scalda verder verdiepen in hun vakgebied.

Plaats een reactie