GirlsFuture

Meewerken aan een nieuwe shampoo

Hoe gaaf is het om mee te werken aan het maken van een nieuwe shampoo, nagellak of gezichtscrème? Ingrid Govaert (25) en Renee van der Feen (37) doen dat! Zij werken bij Dow Chemical, een bedrijf dat plastics maakt, maar ook een deel van de ingrediënten voor bijvoorbeeld een nieuwe shampoo.

Hoe zit dat?

Als je de verpakking van een fles shampoo eens goed bekijkt dan zie je dat er een hele rij ingrediënten op staat. Allerlei stofjes met ingewikkelde namen die samen bij elkaar ervoor zorgen dat jouw haar én mooi schoon wordt én ook nog eens lekker ruikt. Dow Chemical maakt één of meer van deze ingrediënten. En Ingrid maakt het recept voor deze ingrediënten.

Wat doet Ingrid dan precies?

Ingrid: “Ik ben chemisch analist en werk op het Research & Development laboratorium. Daar maak ik nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld een ingrediënt van een nieuwe shampoo. Daar ben ik wel even mee bezig, omdat het steeds getest moet worden voordat het precies zo is als de klant het wil. In mijn werk los ik dus vaak problemen op en maak producten steeds beter. Om dat goed te kunnen moet je best creatief zijn. Maar ook is het handig als je geduldig bent en netjes kunt werken.”

En wat doet Renee daarna?

Als de klant helemaal tevreden is met het ingrediënt dat Ingrid heeft gemaakt, kan Renee aan de slag. Want nu moet het product natuurlijk nog gemaakt worden in één van de fabrieken van Dow. Renée legt uit: “Ik werk op de Power en Utilities afdeling. Die afdeling zorgt ervoor dat de fabriek die het ingrediënt voor de shampoo maakt voldoende water, stroom, stoom, stikstof en nog meer andere stoffen krijgt, zodat de fabriek kan gaan draaien. Eigenlijk net zoals thuis wanneer je de kraan opendraait of het licht aan doet.”

Wist je trouwens dat bij Dow het milieu ook belangrijk is?

Zo zorgt Renee ervoor dat het afvalwater gezuiverd wordt voordat het in de Westerschelde wordt geloosd. En Ingrid werkt mee aan het milieuvriendelijker maken van producten. Zoals bijvoorbeeld door het ontwikkelen vloeistoffen die biologisch afbreekbaar zijn.

Plaats een reactie