GirlsFuture

Mee op de ferry van Vlissingen naar Breskens

Floortje (14), Janelle (13), Vera (13) en Carmen (14) zitten in klas 2 van vmbo Pontes in Goes. Samen met GirlsFuture varen ze mee op de ferry van Vlissingen naar Breskens én weer terug. Nieuwsgierig als ze zijn hebben ze een hele lijst met vragen. Want hoe stuur je zo’n boot? En werken er ook vrouwen aan boord? En wat doe je eigenlijk als de boot pech heeft?

De radar

De kapitein legt uit dat de radar ervoor zorgt dat we niet in botsing komen met andere schepen. De Westerschelde is tenslotte de drukste rivier van Europa. En het water tussen Vlissingen en Breskens is net een snelweg: de grote schepen hebben altijd voorrang. Maar met 4000 PK en een kapitein die goed oplet vaart de ferry zonder problemen naar ‘d’n overkant’.

Knoppen en schermen

Wat komt er veel bij kijken! De kapitein heeft vanaf de brug een goed uitzicht. Maar hij zit ook achter een hele rij knoppen en

schermen. Want zonder achteruitkijkspiegel is het wel belangrijk dat je goed kunt zien of je niet ergens tegenaan vaart. De meiden zijn onder de indruk dat hij zo handig en snel de haven uit vaart.

Even Facebooken

Natuurlijk moet je op Facebook een paar foto’s delen met je vrienden. Zo vaak gebeurt het niet dat je kunt meevaren op de brug van een schip. “Vandaag ben ik de kapitein!”

Dit is leuk!

Janelle en Carmen weten het zeker: dit beroep is veel leuker dan ze eerst hadden gedacht! Ze kunnen matroos Emma allerlei vragen stellen. Emma vertelt hoe leuk het is om elke dag op het water te zijn. Soms zien ze zeehonden en dolfijnen. “Het zijn vooral studenten en toeristen die met de boot mee varen en dat maakt het werk ook gezellig.”

Breskens

Bij aankomst in Breskens helpen de vier ‘matrozen’ bij het openen en sluiten van de hekken. Verder moeten ze opletten dat alle mensen van boord gaan, en dat de nieuwe passagiers aan boord zijn voordat we weer terug varen naar Vlissingen. Met de uitleg van Emma komt dat helemaal goed!

Pech onderweg?

We zijn precies op tijd weer terug in Vlissingen. “Maar wat doe je eigenlijk als je onderweg pech krijgt?” Er zijn reddingsvlotten aan boord waar wel 150 mensen in kunnen. Die zijn gelukkig nog nooit gebruikt. “Het grootste gevaar is dichte mist, maar dan varen we niet. Dan blijven we veilig aan de wal.”

Een aanrader

Wat een interessante ochtend! En wat leuk dat Emma ook aan boord was en ons zoveel kon vertellen. Zij werkt al vanaf haar twaalfde in de scheepvaart en vindt het echt een aanrader voor meisjes. “Worden jullie mijn nieuwe collega’s?”

Plaats een reactie