GirlsFuture

Maak je eigen Rock Candy

De uit Moldavië afkomstige Alexandra Gandea (23) zit in het laatste jaar van de opleiding Chemie, richting Applied Chemistry. Tijdens haar stage onderzoekt ze zeewier uit de Oosterschelde. Samen met een paar klasgenoten verzamelt ze gegevens over onder andere het suikergehalte van zeewier, omdat deze informatie op dit moment nog niet bekend is.

Voor GirlsFuture heeft Alexandra een leuke doe-activiteit bedacht. Nu ze tijdens haar afstudeerproject elke dag met suiker bezig is, lijkt het haar leuk om er iets lekkers van te maken. Hieronder legt ze daarom uit hoe je zelf Rock Candy kunt maken.

1. wat heb je nodig?

  • 4 kopjes suiker
  • 2 kopjes water
  • 4 bekers
  • een paar satéprikkers
  • plakband
  • steelpannetje

2. hoe maak je het?

Stap 1

Doe 2 kopjes water in een pan en voeg al roerend de 4 kopjes suiker toe. Let op: doe niet alle suiker tegelijk in de pan, maar voeg het langzaam toe zodat het de tijd krijgt om op te lossen.

Stap 2

Blijf ongeveer 10 minuten roeren, zodat alle suiker goed oplost. Tip: je kunt ook wat kleur- of smaakstoffen toevoegen voor extra kleurige en lekkere Rock Candy!

Stap 3

Maak van de satéprikkers een houdertje zoals op de foto. Een halve satéprikker vormt het lollystokje. Klem dit lollystokje tussen de 2 satéprikkers.

Stap 4

Maak het lollystokje nat met een beetje suikerwater.

Stap 5

Roer het natte stokje door de suiker totdat het helemaal bedekt is met suiker.

Stap 6

Schep wat suikerwater in een bekertje en hang het lollystokje erin.

Laat het nu 4 uur staan. Tijdens het afkoelen zullen de suikerkristallen zich aan het stokje hechten. Maar let op: koel het af op kamertemperatuur. Zet je het in de koelkast, dan gaat het afkoelen te snel en zullen de kristallen gaan klonteren voordat ze zich aan het stokje hechten.

1 reactie

  • Ik heb het gemaakt, maar de vlokken blijven niet zitten, we zijn nu 4 uur verder. Volgens mij moet je het toch een paar dagen laten rusten voordat het zo een lolly word?