GirlsFuture

Joyce

Wie?

Matthieu Verberg
afdelingshoofd bij COVRA

Hoe belangrijk is bij COVRA de digitale beveiliging?

Tien tot twintig jaar geleden was de beveiliging vooral een fysiek vak. Dit zie je nog steeds terug in en rond het terrein, zoals hekwerken, zware poorten en camera’s. Maar de dreiging verschuift en de digitale veiligheid wordt steeds belangrijker. Waarom zou je als crimineel over een hek proberen te klimmen, als je digitaal ook informatie kunt stelen of zaken kunt saboteren? Ict-ers bij COVRA zijn elke dag bezig om deze digitale vorm van diefstal en sabotage te voorkomen.

Zou Joyce bij COVRA aan het werk kunnen?

Met haar interesse voor digitale beveiliging kan Joyce zeker bij ons terecht. COVRA maakt deel uit van de vitale infrastructuur van Nederland. Dit houdt in dat je aan allerlei strenge wetten moet voldoen en dat geldt ook voor de ict-beveiliging. Omdat je als ict-er een vertrouwensfunctie hebt, onderga je tijdens je sollicitatie een strenge screening door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het is dus wel belangrijk dat je open staat voor zo’n onderzoek.

Waar moet je goed in zijn?

Uiteraard is een goede ict-opleiding belangrijk, maar daarnaast is het ook een pré dat je stevig in je schoenen staat. Als ict-er ben je er om de mensen te beschermen bij het werken in de online omgeving. Maar omdat medewerkers niet altijd beseffen hoe belangrijk dit is, moet je goed kunnen uitleggen waarom bepaalde maatregelen nodig zijn. Daarnaast moet je het leuk vinden om bij een nucleair bedrijf te werken dat continu in beweging is en waar geen dag hetzelfde is.

Wie?

Loek van der Linde
Docent van Joyce

Hoe zou je Joyce omschrijven?

Joyce is erg gedreven en gemotiveerd, en daarnaast ook een sociale en gezellige student. Wat wel sprekend is voor Joyce is dat ze nu al klaar is met een opdracht die ze eigenlijk pas voor het eind van het schooljaar klaar zou moeten hebben. Ze is eigenlijk de ideale student!

Waar is ze goed in?

Ze is nieuwsgierig en goed in het blijven door vragen. Joyce is niet alleen benieuwd naar de techniek, maar vooral ook naar wat je ermee kunt. Het zegt ook veel over haar dat ze interesse heeft in de beveiliging van websites. Dat is namelijk bij uitstek het meest moeilijke onderdeel binnen de ict. Een hacker hoeft maar één poortje te hebben om binnen te komen. Jij als beveiliger moet al die poortjes weten te herkennen en ze dicht zetten. Dat doe je niet zomaar. In leerjaar 2 besteden we aandacht aan de beveiliging, maar wil je je meer verdiepen dan kun je dat doen tijdens een minor of een vervolgopleiding.

Wat vind je van meiden in de ict?

Die zijn meer dan welkom! Het stereotype beeld van een jongen die in zijn eentje op zijn zoldertje achter een computer zit, is allang achterhaald. Juist de jongens en meiden die sociaal zijn en goed kunnen samenwerken doen het goed in de opleiding. Als ict-er werk je namelijk in teams en heb je continue contact met klanten om alles goed op elkaar af te stemmen. Ook kun je je creativiteit kwijt in dit werk. Allemaal zaken waar juist meiden vaak goed in zijn.

Waar moet je verder nog goed in zijn?

Je moet vooral bereid zijn om te leren. Je komt er al snel achter dat er veel meer is dat je niét weet dan wat je wél weet. Elke drie tot vier jaar verandert de ict volledig, de ontwikkelingen gaan heel snel. Op die manier is er steeds wat nieuws te leren. Als docent vind ik dat heel leuk, maar je moet er wel tegen kunnen.

1 reactie