GirlsFuture

Johanna en Constanza

Wie?

Rene Rijnhout
civiel technisch engineer bij North Sea Port

Welke banen zijn er voor meiden met een civiel technische opleiding?

North Sea Port (NSP) geeft onder andere terreinen uit aan bedrijven die zich in het havengebied willen vestigen. In overleg met de klant bereiden wij het terrein voor: leggen wegen aan, zorgen voor kabels en leidingen, bouwen kademuren en plaatsen afmeerpalen. NSP heeft daarvoor civiele engineers in dienst. Zelf werk ik als engineer aan de voorbereidende fase. Ik heb contact met klanten en zit samen met hen en de projectleider rond de tafel om tot een goed programma van eisen te komen waaruit het plan van aanpak volgt.

Welke eigenschappen heb je nodig voor dit werk?

Het is wel belangrijk dat je interesse hebt in wegenbouw en waterbouw, dat maakt je werk extra leuk. Daarnaast is het handig dat je goed kunt communiceren en in een team samenwerken. Je moet tenslotte de wensen van de klant goed kunnen vertalen en het samen met anderen in een mooi plan van aanpak gieten. Helaas zien we nog niet zoveel vrouwen bij NSP, want deze zijn zeker welkom. Juist zij zijn vaak goed in communiceren en samenwerken.

Wat is jouw leukste klus tot dusver?

Dat is toch wel de bouw van een nieuwe kademuur in de Kaloothaven bij Vlissingen-Oost. Het is heel leuk om daar vanaf het begin bij betrokken te zijn. Het leuke aan het werk is ook dat je niet de hele dag op kantoor hoeft te zitten. Regelmatig ga ik kijken op de werkplaats en heb daar overleg met collega’s. Dan bekijken we bijvoorbeeld hoe we een bepaald probleem het beste kunnen aanpakken.

Wie?

Sondos Saad Shaaban
Docente van Johanna en Constanza

Hoe zou je Contanza en Johanna omschrijven?

Het zijn allebei hele goede studentes, zij halen goede cijfers en het is heel leuk om aan hen les te geven. Constanza kon in februari met de opleiding starten, omdat ze haar middelbare opleiding in Australië met hoge cijfers had afgerond. Bovendien is ze erg gemotiveerd en doet ze erg haar best. Johanna is ook een harde werker, is wat stiller, maar ze heeft een sterke achtergrond en kan zeker ver komen in deze opleiding en in het werk.

Waar zie je hen over 5 jaar?

Ik zie Johanna wel in Nederland werken, omdat zij de taal goed spreekt. Dit kan zowel in het ontwerp als de bouw van grote constructies zijn, zoals gebouwen, havens of bruggen. Met haar interesse in architectuur zie ik Constanza meer in een baan waarbij ze zich bezig houdt met het design van grote gebouwen, zoals musea of concerthallen. Met deze opleiding heb je sowieso veel mogelijkheden om een uitdagende baan te vinden. Meiden moeten zich zeker niet laten afschrikken omdat ze denken dat civiele techniek een mannenwereld is. Juist vrouwen kunnen goed gefocust en hard werken. Zij zijn vaak nieuwsgierig en zijn goed in plannen en organiseren. Allemaal kwaliteiten die in dit werk goed van pas komen.

Heb je nog een tip voor de dames?

Tegen Johanna zou ik willen zeggen dat ze best vaker haar kennis en ideeën met de andere studenten mag delen. Constanza geef ik het advies om Nederlands te gaan leren. Dat is handig op school, maar eventueel ook later tijdens een stage of baan.

Plaats een reactie