GirlsFuture

Johanna en Constanza bouwen aan een avontuurlijk leven!

Wie?

Johanna Fokke (19)
Constanza Mariotti (19)
2e jaar civiele techniek

Waar komen jullie vandaan en waarom deze opleiding?

Johanna: Ik kom uit Oostenrijk en als kind wilde ik heel graag dierenarts worden, maar daarnaast kreeg ik steeds meer interesse in techniek en engineering. Veel vrouwen kiezen voor deze opleiding en graag zou ook ik andere vrouwen inspireren! Ik koos uiteindelijk voor de HZ, omdat mijn vader Nederlands is en ik nieuwsgierig ben naar zijn Zeeuwse roots. Bovendien zijn er bij de HZ veel studenten met verschillende nationaliteiten én veel vrouwelijke docenten.

Constanza: Ik kom uit het noorden van Italië, heb een passie voor wiskunde en architectuur en zocht een opleiding die daarop aansloot. Ik kwam uit bij engineering en koos voor de HZ, omdat ik een Engelstalige opleiding zocht. Daarnaast was het heel fijn dat ik in februari al kon starten in plaats van in september. Via Skype had ik direct hele leuke en persoonlijke gesprekken met de docente. De HZ is niet groot, maar daardoor ben je geen nummer en krijg je echt een band met de andere studenten en docenten.

Wat is jullie droombaan?

Johanna: Ik zou heel graag als projectmanager aan de slag gaan op allerlei verschillende bouwplaatsen. Vooral de diversiteit vind ik heel fascinerend. De ene keer bouw je een brug, de andere keer een huis of wolkenkrabber. Er zijn zoveel mogelijkheden. Daarnaast vind ik het sociale aspect interessant. Welk effect hebben de bouwwerken op de mensen die in de buurt wonen? Op die manier kan ik invloed hebben op het verbeteren van het woonplezier van mensen.

Constanza: Ik zou het liefst op zoveel mogelijk verschillende plekken op de wereld willen werken. Daarbij zou ik graag architectuur en civiele techniek combineren. Ik hoop stage te kunnen lopen bij een Zweeds bedrijf dat kantoren heeft over heel de wereld. Het is een architectenbureau waar ook engineers werken. Zij hebben ook een kantoor in Adelaide in Australië en daar zou ik graag gaan werken. Omdat ik in Adelaide het laatste jaar van mijn middelbare school opleiding heb gedaan, lijkt het me heel leuk om daar mijn vrienden weer te zien.

Wat vind je van de Nederlanders?

Johanna: De helft van mijn familie is Nederlands, dus ik wist al dat ze erg open-minded zijn. Veel studenten gaan voor hun stage op avontuur naar het buitenland. In Oostenrijk blijven jongeren toch vaker in de buurt van hun woonplaats om te studeren en werken.

Constanza: Nederlanders zijn zeker heel open-minded. Omdat het een echt handelsland is, zijn ze ook goed in Engels. Zelfs met een oude dame op de markt kan ik Engels spreken! In Italië blijven de studenten ook vaak in hun eigen stad om te studeren. Dat is jammer, want reizen is volgens mij de beste ervaring die je kunt opdoen.

Benieuwd wat anderen van Johanna en Constanza vinden? Lees dan gauw verder.

Plaats een reactie