GirlsFuture

Hoe schoon is de Zeeuwse lucht?

De luchtkwaliteit in Nederland is een hot item! Fijnstof, stikstofproblemen, boze boeren en een snelheidslimiet van 100 km/uur op de snelweg. Het Technasium van het Pontes Goese Lyceum en Pontes Pieter Zeeman startten in november 2019 met het in kaart brengen van fijnstof in de Zeeuwse lucht. Waar en wanneer is de lucht erg vervuild en waar en wanneer kunnen we de frisse schone Zeeuwse lucht nog inademen? 13 Februari presenteren ze hun onderzoek in het Provinciehuis.

De Provincie Zeeland is de opdrachtgever van het project en volgt het, samen met de omgevingsdiensten, op de voet. Daarnaast is ook het RIVM erbij betrokken via het project Samen Meten. Het RIVM wil met dit project scholen en leerlingen stimuleren met de sensoren aan de slag te gaan. Zo onderzoeken ze hoe het gesteld is met de Nederlandse luchtkwaliteit.

Wil je meer weten over het project? GirlsFuture volgt het project op de voet en doet er verslag van op hun website en social media. Bekijk alvast het onderstaande filmpje!

Wil je ook een sensor aan je gevel? Neem een kijkje op www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.

2 comments

  • Een heel mooi initiatief! Zouden jullie ook eens een keer kunnen meten in een woonwijk waar gestookt wordt met houtkachels. Dat is een hele mooie test, want je zal ontdekken dat houtrook heel veel fijnstof bevat. En veel burgers kunnen niet geloven dat een houtkachel zo vervuilend is. Veel succes met deze test!