GirlsFuture

Gözde kiest voor zowel chemie als talen

Op de middelbare school had de Turkse Emine Gözde Dere (35) vooral interesse in wiskunde en chemie en wilde graag naar het buitenland. Maar ook was ze een goede basketbalspeelster en -coach en stond een talenstudie op haar wensenlijstje. Uiteindelijk combineerde Gözde alle vier haar interesses. Ze koos voor een studie Chemical Engineering, verhuisde voor een vervolgstudie naar Delft, trouwde een Nederlandse basketballer én spreekt inmiddels vier talen.

Dagelijks contact met Amerika

Na haar studie materiaalkunde in Delft ging Gözde al snel aan de slag bij Dow Chemical in Terneuzen. Gözde: “Nadat ik als run plant engineer eerst het productieproces in de fabriek goed leerde kennen, werk ik nu als senior research engineer aan het verbeteren van de plastics die bij Dow Chemical worden gemaakt. Ik heb dagelijks contact met mijn collega’s in Amerika en ga met mijn team aan de slag met de Amerikaanse onderzoeksideeën. Dit doen we eerst in een mini-plant, een kleine fabriek waarin we alles kunnen uitproberen. Pas als alle resultaten goed zijn, gaan we het echt produceren.”

Afwisselend

“Ik heb een afwisselende baan” vertelt Gözde enthousiast’ “Ik doe niet alleen onderzoek, maar ben ook verantwoordelijk voor de veiligheid op de fabriek. Daarnaast praat ik met klanten, werk aan projecten, maar hou me ook bezig met het verbeteren van het proces in de fabriek.”

Naar Amerika?

Graag zou Gözde nog eens een paar jaar bij Dow Chemical in Amerika willen werken. “Het lijkt me leuk om mijn Amerikaanse collega’s beter te leren kennen. En bovendien is het leerzaam om te zien dat ze daar toch net anders werken dan hier in Terneuzen,” legt ze uit.

Plaats een reactie