GirlsFuture

Floortje en Anne gaan tijdens hun eerste jaar al op onderzoek bij Heerema

Gelijk al in het eerste jaar van je studie Technische Bedrijfskunde aan de HZ aan de slag bij een bedrijf? Zeker! Floortje Brouwers (18) en Anne Brouwer (17) gaan twee dagen per week naar Heerema. Hier voeren ze schoolopdrachten uit en onderzoeken ze in hoeverre bepaalde stappen in het productieproces verbeterd kunnen worden.

Combi van theorie en praktijk

Docente Technische Bedrijfskunde Ruth Vennekens legt uit waarom de HZ voor deze aanpak heeft gekozen: “Op school leren ze de theorie en worden de opdrachten uitgelegd. Doordat ze het geleerde vervolgens in de praktijk toepassen, gaat het leerproces sneller. Ze zien bijvoorbeeld gelijk wat een productielijn bij een echt bedrijf inhoudt. Daarnaast krijgen de studenten een goed beeld van de kanten die je met deze opleiding op kunt.”

Lassers sneller aan het werk

Bij Heerema wordt veel gelast, omdat ze onder andere grote onderstellen (jackets) voor boorplatforms maken. Floortje en Anne hebben de afgelopen maanden onderzocht hoe het proces rondom het lassen sneller en efficiënter uitgevoerd kan worden. “We kwamen erachter dat veel tijd verloren gaat doordat de lassers de tenten waarin ze werken eerst moeten opzetten. Als de tenten alvast door anderen worden opgezet, kunnen de lassers sneller aan de slag.”

Breed inzetbaar

Floortje vindt deze manier van les krijgen heel leerzaam. “Ik ben erg praktisch ingesteld en doordat ik de theorie gelijk in de praktijk zie onthoud ik het veel beter.” Anne is het daarmee eens en legt vervolgens uit dat ze voor deze opleiding heeft gekozen, omdat ze het moeilijk vond een keuze te maken. “Met deze opleiding ben ik straks heel breed inzetbaar, of ik nu ga werken bij een constructiebedrijf, een chemisch bedrijf of juist een bedrijf in voedingsmiddelen.“

Nauw contact met bedrijfsleven

Ruth is naast docent ook aan het werk bij Heerema. Zij vindt die combinatie heel waardevol. “Ik heb nauw contact met het bedrijfsleven, ik hoor daar wat er speelt en kan gebruikmaken van alle contacten die ik inmiddels heb opgebouwd. Dat laatste is handig, omdat de HZ altijd op zoek is naar goede stageplekken.”

Techniek én economie

Floortje is blij met de afwisseling in de opleiding. “Als je techniek én economie leuk en interessant vindt, is dit een erg leuke opleiding om te doen.” Alle drie de dames zijn het erover eens dat vrouwen net zo goed in de techniek thuis horen als mannen. Ruth geeft aan: “Je ziet steeds meer vrouwen in een technisch beroep carrière maken. Als je stevig in je schoenen  staat en laat zien dat je kennis van zaken hebt kun je het ver schoppen.”

Plaats een reactie