GirlsFuture

Evy, AnneKarlijn en Alidia nemen een kijkje bij Bouwkunde

Evy, AnneKarlijn en Alidia van CSW Van de Perre stappen op de fiets en brengen een bezoekje aan de nieuwe locatie van de HZ in Middelburg. Evy wil graag architect worden en ook Alidia en AnneKarlijn vinden de opleiding Bouwkunde interessant. Joyce en Eefje zijn juist net gestart met de opleiding en geven hen graag een rondleiding. 

Ze spreken af in het gloednieuwe restaurant. Wat gelijk opvalt zijn de open ruimtes en de combinatie van hout, glas en beton. De opleiding Bouwkunde zit op de eerste etage met veel gele accenten als kenmerk. “Dit is wel een gaaf gebouw!”

In één van de lokalen staat een model van een biobased brugdeel. Het is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal waarbij geen gebruik is gemaakt van bouten en moeren. Joyce legt uit: “Het laat zien dat ook in de bouw steeds vaker onderzocht wordt hoe je duurzamer kunt bouwen.”

Eefje klapt haar laptop open en legt uit dat je tijdens de opleiding geen aparte vakken hebt, maar dat elke tien weken een nieuwe cursus begint. “Tijdens die cursussen stap je steeds in een andere rol van bouwkundig ingenieur, zoals bijvoorbeeld die van architect, aannemer of uitvoerder, maar ook als adviseur met verstand van vergunningen of ontwerpen”, vult Joyce aan.

Eefje en Joyce volgen nu de cursus architectuur. Eefje opent een tekening die ze gemaakt heeft van haar eigen huis. “De opdracht was om je eigen huis na te tekenen. Dat heb ik gedaan met het tekenprogramma Archicad. Ik wist nog niet hoe dat programma werkte, maar studenten uit het vierde jaar hielpen ons daarbij, zodat we al snel aan de slag konden.”

Eefje weet al zeker dat ze na de opleiding Bouwkunde verder wil studeren voor architect, voor Joyce is het nog niet duidelijk wat ze wil. “Maar dat is zeker geen probleem”, zegt Joyce, “doordat we de eerste twee jaar steeds een andere rol in de bouw leren kennen, kun je goed ontdekken wat je echt leuk vindt.” Eefje klapt haar laptop dicht: “Zometeen start de cursus architectonisch ontwerpen, luisteren jullie ook mee?”

Evy, AnneKarlijn en Alidia vonden het erg leuk om eens rond te kijken in het nieuwe gebouw en bij de opleiding Bouwkunde. En Evy weet het zeker: “Zodra ik mijn diploma heb, kom ik hier terug!”

Vereisten

Vereiste vooropleiding Bouwkunde: NT, NG, EM

Plaats een reactie