GirlsFuture

Even een sluis verbouwen: op bezoek bij de Nieuwe Sluis in Terneuzen

Denisy Cuna (19) uit Mozambique en Rahaf Hasan (22) uit Syrië zitten in het tweede jaar van de opleiding Civiele Techniek. Als internationale studentes zijn ze allebei niet echt bekend met havens en sluizen. Extra leuk en leerzaam dus om eens een kijkje te nemen bij de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Ze stellen de Belgische senior site engineer Eline Fernández Alonso (29) een aantal vragen.

Denisy: Wat is jouw functie bij dit project?

Eline: Ik ben senior site engineer bij aannemerscombinatie Sassevaart. Samen met mijn team leg ik de kades aan rondom de nieuwe sluis, creëer nieuw land, maar maak ook honderden meters nieuwe kade. Er wordt niet alleen een nieuwe sluis gebouwd, maar het hele complex gaat op de schop. Op de foto op hieronder zie je dat stukken land verdwijnen, terwijl op andere plaatsen juist nieuw land wordt aangelegd.

Op deze foto zie je het complete sluizencomplex zoals het er uit zal zien als in 2022 alles klaar is. De licht gekleurde stukken op de foto zijn de oude situatie en worden in de komende jaren verwijderd. Kijk ook eens op de website van de Nieuwe Sluis. 

Rahaf: Hoe ziet jouw dag er uit?

Eline: Van de ontwerpafdeling krijgen wij tekeningen van bijvoorbeeld een nieuwe damwand die moet worden aangelegd. Hiervoor bekijken we eerst wat er allemaal nodig is aan materiaal en hoe we het werk gaan uitvoeren. Alles gaat in overleg met de sitemanager. Het leukste deel van mijn werk is het bedenken van de oplossingen voor de problemen die we tegen komen.

Denisy: Wat is het verschil tussen een damwand en een combiwand?

Eline: Een damwand (foto links) is goedkoper en bestaat alleen uit stalen profielen. Soms zetten we ze tijdelijk even neer om het water buiten te houden en een betonnen wand te kunnen maken. Zodra deze wand klaar is halen we de stalen damwand weer weg. Een combiwand (foto rechts) is duurder maar ook veel sterker en blijft definitief staan. De stalen profielen worden afgewisseld met stalen palen van wel 1.60 meter doorsnee.

Rahaf: Wat zijn jouw uitdagingen?

Eline: Naast de voorbereidingen van het werk hou ik mij ook bezig met de problemen die tijdens het werk naar voren komen. Dat is heel gevarieerd, want er gebeurt altijd wel wat. Daarnaast moet ik de kwaliteit opvolgen. Tegenwoordig hebben we een app waarin we alle werkzaamheden en materialen kunnen invoeren. We kunnen zo makkelijk checken of het juiste materiaal van de juiste kwaliteit is gebruikt.

Wist je dat?

  • de Nieuwe Sluis 4-5 voetbalvelden groot is?
  • 120 olympische zwembaden beton nodig zijn?
  • 4 keer de Eiffeltoren aan betonstaal gebruikt wordt?
  • 110 keer de inhoud van stadion de Kuip aan grond wordt afgevoerd?
  • de Nieuwe Sluis 427m lang en 55m breed is?

Tip

Wil je meer weten over de opleiding van Denisy en Rahaf? Neem dan eens een kijkje op de website van de HZ kiezen bij de opleiding Civiele Techniek.

Plaats een reactie