GirlsFuture

Een containerschip als werkplek

Net voor de zomervakantie vertrok Frederique Kettenis (19) naar Engeland. Niet om daar stage te lopen in een winkel of bij een ander bedrijf. Nee, Frederique ging daar aan boord van een bijna 135 meter lang containerschip. Dat is nog eens een bijzondere werkplek! Ze loopt vijf maanden stage op het schip en haar eerste trip ging naar Zweden.

Zeebenen gezocht!

Frederique vertelt dat ze in klas 4 van het vmbo via Zeebenen Gezocht drie dagen is meegevaren op de ferry van Hoek van Holland naar Engeland. “Ik kreeg toen een rondleiding en wist gelijk: hier hoor ik thuis! Inmiddels heb ik al veel geleerd tijdens mijn opleiding tot Maritiem Officier, en ik heb erg veel zin in mijn stage.”

De wereld rond

Het is Frederiques droom om de wereld rond te varen en te zien hoe andere mensen leven. “Maar aan boord heb je ook vaak te maken met andere nationaliteiten en culturen, dat lijkt me erg interessant.” Ze vindt het ook leuk dat het zo’n brede opleiding is. “Eigenlijk zijn het twee opleidingen in vier jaar tijd. Je krijgt technische vakken, zodat je aan de slag kunt in de machinekamer. Maar je krijgt ook nautische vakken, die je nodig hebt voor de besturing van het schip vanaf de brug.”

Goed salaris

Ze heeft wel ontdekt dat je voor deze opleiding doorzettingsvermogen nodig hebt en je mannetje moet kunnen staan ten opzichte van je mannelijke collega’s. “Maar dat leer je vanzelf tijdens je schooltijd en stage. En je krijgt er zeker wat voor terug. Je ziet veel van de wereld en daar verdien je ook nog eens een goed salaris mee!”

Ga naar www.zeebenengezocht.nl voor als je wilt meevaren op een schip en ontdekken of varen ook wat voor jou is.

Tip van Frederique

“Denk niet gelijk: techniek is niks voor mij. Ga het doen, loop eens mee met een technisch beroep en ontdek dan of je het leuk vindt.”

 

 

1 reactie