GirlsFuture

De Zeeuwse havens worden steeds groener!

Als jongste én enige dame is Ivonne Bieleman sinds anderhalf jaar in vaste dienst in een technische functie bij Zeeland Seaports. Een bedrijf dat niet alleen de haven promoot, maar ook de belangen behartigt van 201 bedrijven die gevestigd zijn in het Zeeuwse havengebied. Ivonne werkt aan projecten waarbij Ruimtelijke Ordening en Milieu een grote rol spelen.

Varen op groene brandstof

Schepen varen niet op gewone benzine, maar op stookolie. Zoals je misschien wel weet is dat niet echt milieuvriendelijk, omdat de uitstoot van schadelijke stoffen erg groot is. Gelukkig is er inmiddels een meer duurzaam en milieu- vriendelijk alternatief en dat is Liquid Natural Gas. Vanaf 2020 is Zeeland Seaports verplicht deze brandstof aan te bieden aan alle schepen die de Zeeuwse havens aandoen. Ivonne geeft advies bij die verandering en verzamelt onder andere informatie van andere havens die hier al verder mee zijn. “Daarbij bekijk ik ook in hoeverre we samen kunnen werken om de invoering van de distributie van dit gas zo goed mogelijk te laten verlopen. Uiteraard moeten we daarbij ook het milieu goed in de gaten houden.”

Interesse in het milieu

“Op de havo koos ik het profiel EM, deels omdat ik niet goed was in wiskunde en natuurkunde. Ik koos vervolgens voor de hbo-opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie, gevolgd door een master Sociale Planologie. Niks wees er op dat ik in de technische sector terecht zou komen, maar gaandeweg ontdekte ik dat ik milieu in deze sector heel interessant vind.”

Technische sector zonder technische skills?

Er zijn veel functies in de technische sector waarvoor je niet technisch opgeleid hoeft te zijn. “Ik werk veel in projecten, en werk daardoor veel met anderen samen. Ik hoef dus niet alles zelf te weten. Iedereen brengt zijn of haar eigen kennis in. Die diversiteit is erg leuk en leerzaam!”

Plaats een reactie