GirlsFuture

De perfecte combi: zorg en techniek

Volgens Gwendoline Neels (23) is het de perfecte combi van zorg en techniek: de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. Met deze opleiding heb je aan de ene kant veel patiëntencontact, terwijl je tegelijkertijd kennis moet hebben van de apparaten waarmee je werkt.

Met welke apparaten werk je dan?

Tijdens mijn werk bij Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) maak ik röntgenfoto’s, assisteer ik bij het maken van echo’s en ook werk ik met de CT-scan. Maar tijdens de opleiding leer je ook hoe je een PET-scan maakt of hoe een MRI-scan werkt. We leren hoe alle apparaten werken, hoe deze er van binnen uit zien, hoe de straling wordt opgewekt en wat je precies met het apparaat kunt doen.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Grotendeels wordt mijn dag bepaald door alle onderzoeken die gepland staan. Maar vaak komen er nog patiënten tussendoor die via de Eerste Hulp bij ons terecht komen of die door de huisarts met spoed worden doorgestuurd. Het is heel afwisselend en het is belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan. Ik kom allerlei mensen tegen. Patiënten met een gebroken voet, maar ook kinderen, mensen die al heel lang ziek zijn of mensen met psychische klachten.

Ben je eigenlijk een soort verpleegkundige?

Dat denken mensen inderdaad wel vaker, maar is dus niet het geval. Ik begeleid mensen als ze een scan of foto krijgen, maar verricht verder geen verpleegkundige handelingen zoals patiënten wassen of medicijnen geven.

Is het niet gevaarlijk om met straling te werken?

Nee hoor! Tijdens het maken van een foto of scan zitten wij achter een loodscherm of in een afgesloten ruimte. Moeten we toch bij een patiënt blijven dan dragen we een loodschort. Ook dragen we een metertje dat aangeeft als je teveel straling krijgt. Maar dat gebeurt eigenlijk nooit.

Kan ik eens een dagje komen kijken?

Ja, natuurlijk kan dat en ik zou het ook zeker aanraden. Zelf ben ik destijds bij de open dag van het ziekenhuis geweest en heb daar een dagje meegelopen.

Plaats een reactie