GirlsFuture

Dagmar en Soraya

Wie?

John Körmeling
Architect en kunstenaar

Alles is bedacht

Bijna alles wat je om je heen ziet, is door anderen bedacht en gemaakt. Het ziet er zo uit, omdat het zo bedoeld is. De tafel, de stoel, de spiegel, de lamp, het mobieltje, het hoesje, de oogschaduw, de chips, de drankjes, de bank, het gordijn, de fiets, de wifi, de straat, het kanaal, de brug, het huis, de winkel, het park, de kermis, de douche, Chanel, de taart, het cadeau, het vliegtuig, het terras, het reuzenrad, de achtbaan, de slingers, het feest, de sjaal, de oorbel, de lippenstift, de tattoo, de kauwgom, de zonnebril, de slippers, de nagellak, de gympen, de muziek, het beeld, de film, de bus, het elastiekje.

Probeer het uit!

Het gaat gewoon verder, maar soms vind je het suf en saai en wil je alles anders. Je fantaseert dan wat je wél graag zou willen zien: je gaat op zoek en bedenkt van alles en nog wat. Het is fijn als je het vindt, maar zo niet, dan kun je wat je bedacht hebt zelf maken. Eerst goed kijken hoe iets gemaakt is. Doe het na en probeer het uit. En als het kapot gaat, doe je het opnieuw en anders.

‘Oh, wat mooi’ is natuurlijk leuk om te horen. Maar als ze zeggen ’dat lijkt nergens op’ dan weet je zeker dat je iets totaal nieuws gemaakt hebt. Ik vind het superleuk om zelf dingen te bedenken en te maken.

Wie?

Marja Geerse
Mede-projectleider stichting Kinderkunstweek (Kkw)

Wat is het doel van de Kinderkunstweek?

Het is ontzettend belangrijk dat ook kinderen naar kunst kijken. Kunstenaars laten je net wat anders naar de wereld om je heen kijken. Het verrijkt, is verrassend en maakt je wereld groter. Daarnaast is het ook gewoon heel erg leuk om naar kunst te kijken. Kunst is veel meer dan in een museum naar een schilderij kijken. Je hebt ook videokunst, fotografie, grote objecten of juist bewegende kunstvoorwerpen.

Gebruiken kunstenaars ook techniek?

Zeker! Ik heb nooit geweten dat er zoveel techniek nodig is voordat je een goed kunstwerk kunt maken. Zelfs een schilder als Rembrandt gebruikte veel technieken bij het maken van goede verf. Daardoor kunnen we nu nog steeds naar zijn schilderijen kijken. Een atelier of werkplaats staat vaak vol met techniek, zoals ovens, lasapparaten en allerlei gereedschappen. Wil je bijvoorbeeld beeldhouwen, dan is het belangrijk dat je weet welke soorten steen er zijn, welk gereedschap je nodig hebt en wat je ermee kunt doen. Techniek schept de mogelijkheid om de ideeën die je in je hoofd hebt uit te voeren.

Kan ik ook een opleiding tot kunstenaar volgen?

Dat kan! Je kunt na je vmbo-opleiding bijvoorbeeld kiezen voor een grafische opleiding op het mbo. Daar kun je allerlei grafische technieken leren waarmee je iets moois kunt maken. Heb je een mbo-niveau 4 diploma en wil je daarna nog verder? Dan kun je kiezen voor de hbo-opleiding Beeldende Kunst. Je gaat dan nog meer leren over allerlei technieken en materialen.

Sokken??

Elk jaar maakt een kunstenaar een kunstwerk dat kinderen voor 10 euro kunnen kopen. Dit jaar heeft kunstenaar John Körmeling een paar heel grappige sokken ontworpen. Dagmar en Soraya laten de sokken zien op de pagina hiernaast. Op de teen van de sok zit een klein zonnetje. Als de zon ondergaat en je steekt je voet omhoog, dan kun je de grootte van de zon meten. Het zijn een soort meetsokken.

Zijn er ook vrouwelijke kunstenaars die techniek gebruiken?

Ja natuurlijk! Kunst is heel breed. Als je met je naaimachine mooie kleding of kunstwerken maakt, ben je ook bezig met techniek. Maartje Korstanje, een Zeeuwse kunstenaar, maakte in 2015 het kunstwerk voor de Kkw. Zij maakt objecten van papier-maché, vaak groter dan zij zelf is. Daar komt ook techniek bij kijken. Naast haar zijn er nog veel meer vrouwen die geweldige technische kunst maken.

Wat als ik nu ook wat wil maken?

Dat moet je zeker doen! Kijk maar eens op pagina ?. Daar staat een doe-activiteit om zelf je kleding te verven. Dus pak een oud t-shirt en wat verf, ga aan de slag en dan heb je al heel snel je eigen hippe kunstwerk gemaakt.

Plaats een reactie