GirlsFuture

Creatief met techniek

Nikita van der Burgh (14) helpt haar vader thuis bij het zetten van de nieuwe keuken en Isa Pielaet (14) zorgt ervoor dat de computerproblemen van haar moeder worden opgelost. Techniek is niet alleen heel leuk om te doen, het is ook nog eens hartstikke handig!

Wat is er zo leuk aan dit werk?

Nikita en Isa hebben aan het eind van klas 2 allebei gekozen voor Techniek Algemeen. En zoals de naam al aangeeft, leren ze van alles een beetje en kunnen vervolgens nog alle kanten op. Hartstikke handig dat je iets leert van elektriciteit, houtbewerking, metaal en lassen. Of dat je de scooter van je broer kunt maken en de computer van je vriendin.

Techniek is zeker niet alleen leuk voor jongens. Juist meisjes zijn er vaak goed in. Het is belangrijk dat je precies bent en dat je altijd veilig werkt. Dus heb je lang haar? Dan moet dat wel in een staart. Maar je kunt ook je creativiteit kwijt in de techniek. Zoals Nikita zegt: “Als je creatief bent kun je mooie dingen bedenken. Maar als je niet nauwkeurig en netjes kunt werken dan ziet het er niet mooi uit.”

En hoe is dat met al die jongens in de klas? Nikita: “Dat gaat best goed hoor, we horen er gewoon bij. En als we iets moois hebben gemaakt dan zeggen ze vaak: je kunt wel zien dat een meisje dat heeft gemaakt, die doen het vaak beter!”Voor Isa maakt het ook niet zoveel uit: “Ik kan het goed met Nikita vinden en doe verder gewoon wat ik leuk vind.”

Isa heeft voor Techniek gekozen omdat ze later graag iets met computers wil doen. “Het lijkt me heel leuk om na school mijn eigen bedrijf te beginnen. Mijn eigen servers bouwen en mensen

helpen met het oplossen van hun computerproblemen. Volgens mij zijn er nog niet veel meisjes in Zeeland die hun eigen computerbedrijf hebben. Dan ben ik wel uniek!”

Nikita weet nog niet precies welke richting ze op wil. “Ik vind nu metaal heel erg leuk. Maar laatst heb ik van hout een sleutelrekje gemaakt. Dat hangt nu thuis op, wordt elke dag gebruikt en daar ben ik best trots op. Ik help mijn vader ook graag. Hij heeft een zolder vol gereedschap en klust veel in huis. Ik ga ook liever naar de bouwmarkt dan dat ik ga shoppen.”

Plaats een reactie