GirlsFuture

Creatief inspelen op klimaatverandering

Als kind wilde Sarah van Hulten (20) regenwolken naar Spanje brengen en schreef ze al brieven naar de burgemeester over zaken die in haar ogen beter konden. Op een gegeven moment zei haar moeder: “Waarom neem je zelf geen actie?” Dat zette Sarah aan het denken en na het vwo schreef ze zich in bij de opleiding Watermanagement bij de HZ in Middelburg. Na een half jaar koos ze de specialisatie Deltamanagement, zoals Sarah zegt: “Dat is meer de sociale kant van water. Hoe houd je een stad of land leefbaar als het gaat om klimaatverandering?”

Spatial Planning & Design

Sarah de Bakker (29) is docente en geeft les over duurzame economie binnen de opleiding  Watermanagement. Hoe kan de economie van een gebied bijvoorbeeld circulair worden? Of wat zijn de economische risico’s bij een overstroming? “Vanaf september 2020 komt er naast Deltamanagement en Aquatische Ecotechnologie nog een derde richting bij waaruit studenten kunnen kiezen: Spatial Planning & Design, dat vooral gericht is op het ontwerpen en inrichten,” vertelt Sarah. “Hoe richt je steden en plattelandsgebieden zo in dat ze bestand zijn tegen klimaatverandering? Met Spatial Planning & Design bedenk je oplossingen en maakt daarvan 3D-ontwerpen.”

Toffe praktijkopdrachten

Sarah de Bakker legt uit wat je als student zoal gaat doen tijdens de opleiding. “Je gaat echt aan de slag met praktijkopdrachten. Zo krijgen studenten de opdracht om voor een bepaald gebied in het Geopark Scheldedelta een visueel ontwerp te maken van hoe je het gebied in de toekomst klimaatbestendig kunt maken.

Een studiegenote van Sarah van Hulten ging tijdens de pilot al aan de slag voor de Alblasserwaard. Zij bracht in kaart hoe je de bodemdaling en waterschaarste in dit gebied kunt verkleinen (zie de onderstaande kaart). Naast het uittekenen van de oplossing zal hiervan ook een 3D-visualisatie worden gemaakt.

Maar ook bedachten en tekenden studenten een alternatief scenario voor het geval de zeespiegel sneller stijgt dan waarmee in het Deltaprogramma wordt rekening gehouden. Eén inzending voor ‘Ontwerpers schetsen Nederland in 2300’ werd gepubliceerd op deze website.

Groene daken, waterpleinen en wadi’s

Je gaat als student ook aan het werk voor steden. Zoals de opdracht om een plan en ontwerp te maken, waarmee een bepaalde wijk van de stad bij hoge temperaturen niet teveel opwarmt. “Dit noemen we een wijk adaptief maken voor hittestress,” legt Sarah de Bakker uit. “Of je kunt het zo ontwerpen dat bij extreme regenval het water weg kan stromen of juist wordt opgevangen. Hierbij moet je dan denken aan het ontwerpen van groene daken, waterpleinen of wadi’s.” Wadi’s zijn bufferings- en infiltratievoorzieningen die tijdelijk gevuld zijn met regenwater. Dit kunnen bijvoorbeeld lager gelegen delen zijn in een grasveld, die tijdelijk veranderen in vijvers na een fikse regenbui. Een waterplein loopt bij heftige regenval onder water, maar tijdens droge periodes kun je er gewoon gebruik van maken.

Anders naar je omgeving kijken

Sarah van Hulten volgde tijdens het eerste leerjaar de pilot van deze nieuwe richting. “We gingen op excursie en ook veel naar buiten. We observeerden het landschap of de stad en maakten tekeningen. Op die manier leer je anders naar je omgeving te kijken. Waar zitten hoogteverschillen of hoe is de openbare ruimte ingericht? Die inzichten kun je vervolgens gebruiken in je oplossing en ontwerp,” legt Sarah uit.

Maatschappelijk en creatief

Met Spatial Planning ga je met de maatschappelijke realiteit aan de slag. Iedereen krijgt met klimaatverandering te maken en moet ermee omgaan. Zo kun je aan de slag bij een landschap- of stedelijk-ontwerpbureau, maar ook bij de Provincie, Rijkswaterstaat, een gemeente of waterschap. “Het is een studie waarin je volop je creativiteit kwijt kunt,” vertelt een enthousiaste Sarah de Bakker. “Daarvoor hoef je geen goede tekenaar te zijn. Alles is te leren en als je het leuk vindt om mee te denken over creatieve oplossingen om deze vervolgens te ontwerpen dan is het zeker een mooie opleiding voor je.”

Internationaal

Tijdens haar stage zou Sarah van Hulten graag eens een kijkje nemen in het buitenland. “Dat is met deze studie gelukkig geen probleem. De opleiding heeft een internationaal karakter, want we krijgen les in het Engels en we werken meestal aan casussen uit het buitenland.” Waarschijnlijk gaat Sarah voor haar stage naar Gambia. “Hier ga ik meewerken aan een project waarbij een watersysteem wordt opgezet door middel van irrigatie, zodat boeren kruiden kunnen verbouwen.

Gedichten over klimaatverandering

Sarah van Hulten naast haar behoefte om tot actie over te gaan, ook graag schrijft en haar gedichten heeft gebundeld in haar boek De levensloop van K.? De gedichtenbundel is een verzameling van gedichten die ze schreef tussen haar 12e en 18e jaar en bevat zowel gedichten over vrolijke als droevige onderwerpen. “Voor een volgende gedichtenbundel zou ik graag gedichten schrijven over klimaatverandering,” zegt een enthousiaste Sarah. Heb je interesse in haar werk? Haar boek is te bestellen via Bol.com of Boekenbestellen.

Tip

Wil je meer weten over de diverse richtingen van Watermanagement? Neem dan eens een kijkje op www.hz.nl bij de opleiding Watermanagement. 

Plaats een reactie