GirlsFuture

Briana organiseert snelle hulpactie voor Sint Maarten

Briana Halley (17) is geboren en opgegroeid op het eiland Sint Maarten en zit in het eerste jaar van de opleiding Watermanagement aan de HZ. Zij was nog maar net een paar weken in Vlissingen, toen op 6 september 2017 orkaan Irma het eiland grotendeels verwoestte. Briana zat dagenlang in spanning. Vooral toen ze in eerste instantie geen contact kon krijgen met haar familie. “Toen het goede nieuws kwam dat zij niks mankeerden, wilde ik heel graag iets doen. Samen met nog vier HZ-studenten uit Sint Maarten besloot ik om in actie te komen voor het goede doel ‘Make Sint Maarten Great Again (MSMGA)’. Dit is een Rotterdams initiatief om spullen in te zamelen voor de bewoners van het eiland.”

Met twee busjes vol naar Rotterdam

In vier dagen tijd hebben Briana en haar medestudenten een grote partij hulpgoederen ingezameld. Uiteindelijk reden ze met twee busjes vol naar Rotterdam, van waar de spullen met een schip naar Sint Maarten werden vervoerd. “Het was voor mij heel mooi om te zien dat de spullen uiteindelijk op mijn eiland werden uitgedeeld.

Interesse in logistiek

Met haar opleiding Watermanagement wil Briana in de toekomst bijdragen aan de wederopbouw van Sint Maarten. “Maar” zegt Briana “door het meehelpen aan de hulpactie van MSMGA ben ik ook geïnteresseerd geraakt in logistiek. Misschien neem ik tijdens mijn minor dus wel een kijkje bij logistiek.”

Een ramp is niet te voorspellen

Gerda, docente Logistics Engineering aan de HZ, geeft Briana een groot compliment voor het succes van de hulpactie. Ze is blij om te horen dat de spullen inmiddels zijn uitgedeeld aan de bevolking, omdat deze laatste stap vaak stagneert in een rampgebied. Ze legt uit dat de logistiek bij een humanitaire ramp een heel andere aanpak vraagt dan bijvoorbeeld het logistieke proces in een bedrijf. “Een ramp is niet te voorspellen, maar je kunt wel leren van eerdere ervaringen, zodat je snel en juist kunt reageren.”

Humanitaire logistiek

Tijdens de opleiding Logistics Engineering aan de HZ kies je in het vierde jaar voor een specialisatie. Gerda vertelt dat je onder andere kunt kiezen voor humanitaire logistiek. “Als je hiervoor kiest is het belangrijk dat je goed kunt analyseren, het overzicht kunt houden, graag dingen wilt verbeteren én flexibel genoeg bent om plannen te kunnen aanpassen.”

Welke weg volgen de hulpgoederen voor Sint Maarten?

Maar hoe gaat dat nu in zijn werk? Hoe organiseer je de logistiek als je hulpgoederen naar Sint Maarten wilt brengen? Daar gaat een flinke én snelle voorbereiding aan vooraf. Hieronder zie je de weg die de hulpgoederen van Make Sint Maarten Great Again hebben afgelegd.

Uitleg timeline

  • 6 september 2017 raast orkaan Irma over Sint Maarten.
  • 9 september start in Rotterdam het initiatief Make Sint Maarten Great Again.
  • 5 HZ-studenten sluiten aan bij dit initiatief en houden op de HZ een inzameling voor hulpgoederen.
  • 2 bussen worden door HZ ter beschikking gesteld om de spullen naar Rotterdam te brengen.
  • In Rotterdam wordt alles in containers opgeslagen (met nog meer spullen van andere hulpacties in Nederland).
  • 27 september worden de containers met 120 pallets hulpgoederen op een schip geladen.
  • Het schip komt op 18 oktober aan in Sint Maarten.
  • Rotterdamse initiatiefnemers van MSMGA vliegen naar Sint Maarten om de inhoud van de containers over te laden in kleine pakketten.
  • 25 oktober worden de eerste pakketten uitgedeeld aan de bevolking van Sint Maarten.

Plaats een reactie