GirlsFuture

Big data in de haven van Vlissingen

Hoe breng je de tijd tussen aankomst en vertrek van tienduizenden vrachtwagenchauffeurs in de haven van Vlissingen-Oost in beeld? Deze vraag werd door Rick van Sluis, IT’er bij Zeeland Seaports, voorgelegd aan tien studenten van de opleiding HBO-ICT aan de HZ. Lutgard Roelans (24) is vierdejaarsstudente en ging samen met haar medestudenten aan de slag om voor deze vraag een oplossing te vinden.

Vrachtwagens scannen

Lutgard: “We hebben bedacht dat we camera’s gaan plaatsen bij de ingangen van de haven. Met de scanner in deze camera’s registreren we de vrachtwagens en kunnen we vastleggen wanneer de trucker aankomt, maar ook wanneer hij weer vertrekt. Dit wordt de turn-around-time genoemd.”

Efficiëntere haven

Met dit systeem verzamelen de studenten dus heel veel gegevens, ook wel big data genoemd. Als IT’er gelooft Rick heel erg in het gebruik van deze big data, omdat je door het analyseren van al deze gegevens precies kunt waarnemen waar de truckers zich bevinden. “Waar zijn opstoppingen en waar is de wachttijd voor chauffeurs te lang? Hiermee kan niet alleen Zeeland Seaports, maar kunnen vooral de klanten hun voordeel doen. Want je kunt vervolgens bekijken hoe je bijvoorbeeld het laden en lossen efficiënter kunt laten verlopen.”

Op zoek naar oplossingen

Toen Lutgard aan de opleiding begon moest ze in het tweede jaar nog kiezen tussen de richtingen software engineering of business  and management, waarbij zij voor de laatste koos. Tegenwoordig zitten beide richtingen in de opleiding, zodat je heel breed wordt opgeleid. “Ik koos voor business and management, omdat ik het heel leuk vind om samen met bedrijven op zoek te gaan naar oplossingen voor de ICT-problemen waar ze tegenaan lopen. Meisjes denken vaak dat ICT alleen bestaat uit coderen en programmeren, maar je kunt dus ook een soort tolk zijn tussen bedrijfsmanagers aan de ene kant en de mensen die de ICT-systemen bouwen aan de andere kant. Goed luisteren en de goede vragen stellen is dan belangrijk.”

Oefenopdracht big data

Tijdens haar minor, die gericht was op big data, deed Lutgard tijdens de oefenopdrachten al ervaring op met het analyseren van big data. “Wij kregen datasets met allerlei gegevens over medewerkers, waarvan een aantal inmiddels een andere baan had gezocht.” Na onderzoek van al deze gegevens kwam Lutgard erachter dat mensen weg gingen bij het bedrijf, omdat ze te weinig verdienden en te weinig carrière konden maken. Door goed te analyseren kon het bedrijf voorspellen welke medewerkers binnen een aantal jaar zouden vertrekken. “Daar kun je als bedrijf dus op inspelen!”

Creativiteit

Rick vindt het jammer dat meisjes vaak niet bekend zijn met de creatieve kant van ICT. “Juist bij het toepassen van ICT in een bedrijf heb je creativiteit nodig en moet je goed kunnen communiceren en samenwerken. Dat zijn eigenschappen waar meisjes vaak heel goed in zijn.”

Plaats een reactie