GirlsFuture

Annika

Wie?

Desirée Uitdewilligen
Hydroloog bij Waterschap Scheldestromen

Kun je bij jullie terecht met de opleiding watermanagement?

Zeker! Je kunt als beleidsmedewerker of beleids- en projectondersteunend medewerker aan de slag bij programma watersystemen in bijvoorbeeld team waterkwaliteit en emissies of team waterkwantiteit en ruimtelijke ordening. Met aquatische ecotechnologie kom je waarschijnlijk eerder terecht bij waterkwaliteit en emissies, omdat je daar vooral bezig bent met de waterkwaliteit, het leven in het water, de ecologie, de inrichting van natuurvriendelijke oevers of de visstand. Zelf werk ik in team waterkwantiteit en ruimtelijke ordening en bekijk en onderzoek onder andere hoe we regenwater op een goede manier kunnen afvoeren of vasthouden. De laatste jaren wordt zoet water steeds schaarser in Zeeland en dat is een hot item. Zeeland is voornamelijk afhankelijk van regenwater en het is daarom belangrijk dat we zuinig zijn op elke liter zoet water.

Welke kwaliteiten heb je nodig in deze baan?

Mijn baan is vrij analytisch en ik werk veel projectmatig. Daarnaast organiseer ik regelmatig informatie- en inspraakbijeenkomsten voor belanghebbenden, zoals burgers, gemeentes, de provincie en boeren. Als je het hebt over de zoetwaterproblematiek bespreek ik samen met boeren ideeën en oplossingen om over meer zoet water te kunnen beschikken. Het is dus ook belangrijk dat je goed kunt communiceren en samenwerken.

Wat is zo leuk aan jouw baan?

Ik hou van onderzoeken, dingen verbeteren en zorgen dat Zeeland voor de toekomst bestendig is. Momenteel ben ik aan het bekijken hoe we de stuwen slimmer kunnen aansturen. Een stuw regelt het waterpeil in de sloten en kreken en deze worden automatisch vanaf kantoor aangestuurd. Soms is het extreem nat en dan weer extreem droog. Ik onderzoek nu waar het omslagpunt ligt: wanneer kies je toch voor een hoger waterpeil om op die manier het zoete water vast te houden? Het is leuk om creatief en oplossingsgericht te kunnen denken.

Wie?

Bram Verkruysse
Docent van Annika

Hoe zou je Annika omschrijven?

Enthousiast, hartelijk en goedlachs. Tijdens het eerste leerjaar ontmoette ik Annika tijdens mijn lessen geologie en wij hadden direct al leuk contact over Noorwegen. Ze heeft veel gevoel voor de natuur en de landschappen en is ook vaak buiten bezig met de paarden en om te wandelen. Ze ziet er ondanks haar donkere haar best Noors uit en zelfs haar naam is Scandinavisch.

Waar zie je Annika over 5 jaar?

Ze vertelde dat ze zowel haar stage als haar minor in Noorwegen wil gaan doen. Ik zie haar daar na haar studie wel blijven en in de aquacultuur aan het werk gaat. Het is zeker realistisch om dat te willen en ik denk ook dat ze dat kan. Ze kan misschien als onderzoeker aan de slag, maar ook is er veel praktisch werk in de aquacultuur. Annika heeft gevoel voor dieren, dus ik vind het ook echt bij haar passen.

Welke richting kun je nog meer op met watermanagement?

Naast de richting aquatische ecotechnologie, waarbij je leert over ecosystemen en milieuchemie, kun je ook kiezen voor deltamanagement. Hierbij is het grote thema klimaatadaptatie, dus hoe pas je een gebied aan het klimaat aan, waarbij je ook rekening houdt met de sociale kant, de invloed op de samenleving? Je leert processen begeleiden en contact onderhouden met alle belanghebbenden. Kies je voor de richting spatial planning & design dan zet je deze plannen om in tekeningen en ontwerpen.

Wanneer is deze opleiding iets voor mij?

Als je bewondering hebt voor de natuur en het mooi vindt om met de natuurlijke bestaansbronnen te werken. Als de natuur jouw bron van inspiratie en motivatie is kun je met deze opleiding zeker een baan vinden waarin je voldoening blijft vinden.

Plaats een reactie