GirlsFuture

Annika gaat op onderzoek in Noorwegen

Wie?

Annika Mol (22)
2e jaar watermanagement

Waarom deze opleiding?

Ik heb nooit echt naar opleidingen gekeken, omdat ik al jong wist dat ik verpleegkundige wilde worden. Eenmaal op de opleiding ontdekte ik dat het toch niet was wat ik wilde. Maar wat dan wel? Ik heb altijd interesse gehad in biologie, ecologie en duurzaamheid. Op de basisschool maakte ik zelfs al bioplastic. De richting aquatische ecotechnologie van de opleiding watermanagement sluit daar precies op aan en vind ik enorm interessant.

Wat is er zo leuk aan aquatische ecotechnologie?

Het is interessant dat je er in de actualiteit veel over leest en ziet. Modderstromen, orkanen, overstromingen. Het heeft allemaal met watermanagement te maken. Als ik die nieuwsberichten lees kan ik nu, met hetgeen ik al heb geleerd, veel beter herleiden wat de oorzaken zijn van zulke rampen. Het maakt het plaatje duidelijker. Je hoort in de media niet veel over watermanagement, maar het heeft echt veel invloed. Vooral ook in Nederland, dat voor de leefbaarheid afhankelijk is van goed watermanagement.

Wat is jouw droombaan?

Dat weet ik nog niet. Wel weet ik dat ik heel graag naar Noorwegen wil, dat is echt een prachtig land. Tijdens mijn tussenjaar heb ik in het mooie natuurgebied Dovrefjell gewerkt op een paardenfarm met IJslanders. Het lijkt me gaaf om in Noorwegen aan een onderzoek mee te werken waarmee ik de wereld een beetjebeter kan maken. Omdat ik als mens de wereld vervuil, zou ik op die manier iets terug willen doen. Bijvoorbeeld door onderzoek naar microplastics en vervolgens oplossingen bedenken voor zulke problemen.

Ga je voor je stage ook naar Noorwegen?

Ja heel graag! In Noorwegen zijn veel aquafarms. Dit zijn viskwekerijen in de Noordzee waar zalm wordt gekweekt in grote ronde kooien. Ik zou willen onderzoeken wat de impact daarvan is op het ecosysteem. Welk effect heeft aquafarming op de andere dieren en planten? Dat is ontiegelijk interessant. Een andere optie is een stage waarbij ik met onderzoekers de zee op ga om vanaf een boot onderzoek te doen. Aansluitend aan mijn stage wil ik ook mijn minor in Noorwegen doen. Ze bieden daar veel interessante keuzes. Bijvoorbeeld een minor over de toxiciteit van het zeeleven, de omgevingsimpact van aquafarming of over vissengedrag.

Waarom is dit ook een mooie opleiding voor andere meiden?

Het is zeker een opleiding voor meiden die iets willen betekenen voor de wereld. Dit doe je vooral door in de natuur allerlei zaken te onderzoeken en daarvoor oplossingen te bedenken. Verder zijn meiden vaak goed in communicatie en samenwerken. Belangrijke eigenschappen, omdat je tijdens de opleiding en later in je baan vaak samen met anderen in een team werkt.

Benieuwd wat anderen van Annika vinden? Lees dan gauw verder.

Plaats een reactie